Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup povrća
  • 25.08.2017. 11:00

"Semberka" otkupljuje povrće, proizvođači zadovoljni

Kompanija Bingo zajedno sa Federalnim ministarstvom i Gradom Bijeljina podržala je poljoprivrednike u Semberiji omogućivši im besplatan sadni materijal i gnojivo.

Foto: Pixabay/voltamax
  • 2.338
  • 98
  • 0

Započeo je otkup prvih količina krompira i povrća u fabrici za preradu voća, povrća i začina "Semberka". Otkupljuju prve količine povrća za koje je početkom godine poljoprivrednicima iz Semberskog kraja podijeljen sadni materijal i gnojivo.

"Nakon što smo u aprilu i maju prerađivali srijemoš, trenutno u fabrici proizvodimo začine i supe, a sada smo krenuli sa preradom krompira, nakon čega slijedi prerada mrkve i paštrnjka. Očekivane količine za preradu su 1500 t krompira, 3000 t mrkve i 3000 t paštrnjka, što zadovoljava potrebe punog kapaciteta fabrike, što znači da ćemo prerađivati 50t svježeg povrća dnevno, sve do kraja godine", rekao je Zlatan Pejić, rukovodilac Fabrike za preradu povrća, voća i začina "Semberka", navodi n1.

U toku pripreme za uvođenje Halal standarda

Pejić ističe da su nastavljena velika ulaganja od strane kompanije Bingo u obnovu fabrike u vidu opreme i mašina koje će omogućiti da dobiju kvalitetan proizvod uz kvalitetnu sirovinu.

"Zbog toga smo uveli i standard ISO 22000, a u toku su i pripreme za uvođenje Halal standarda. Kompanija Bingo zajedno sa Federalnim ministarstvom i Gradom Bijeljina podržala je poljoprivrednike u Semberiji omogućivši im besplatan sadni materijal i gnojivo. Otkup krompira je počeo prije pet dana i do sada je dovezeno 150t što je omogućilo da krenemo sa preradom i sušenjem krompira. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Poljoprivrednom zadrugom "Agrofarmer" i svim proizvođačima koje smo posjećivali od početne faze sijanja pa sve do vađenja", podsjeća Pejić.

Proizvođači zadovoljni iako su prinosi ispod očekivanja

Mujo Bogaljević, Predsjednik poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" Janja, izrazio je zadovoljstvo realizovanim projektom i pohvalio je saradnju kompanije Bingo, Federalnog ministarstva raseljenih lica i Grada Bijeljina:

"Kao organizator proizvodnje zahvaljujem svima koji su doprinijeli da sada ubiremo plodove našeg rada tj. kompaniji Bingo d.o.o , Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice i Gradu Bijeljina. Ovo je prvi projekat i prva godina saradnje sa prerađivačima. Saradnja je za sada dobra, proizvođači su zadovoljni. Prinosi su nešto ispod očekivanih zbog ekstremnih uslova proizvodnje, sušna je godina, te iako smo imali navodnjavanje na nekim parcelama, rod je nešto ispod očekivanja. Neke parcele nisu ni imale mogućnost navodnjavanja. U svakom slučaju iskustvo više za proizvođače jer su ovo sorte krompira koje se prvi put rade na ovim prostorima", zaključio je Bogaljević.

"Pored ovog projekta OPZ "Agrofarmer" ima saradnju sa Bingom kroz otkup svježeg povrća iz Semberije, za sada je to tri puta sedmično. Svježe povrće iz Semberije može se pronaći na policama Binga, što predstavlja dodatnu promociju našeg kraja", saopćeno je iz marketing službe Bingo d.o.o. Tuzla.

Foto: Pixabay/voltamax


Tagovi

Semberka Sembersko povrće Bingo Otkup povrća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić