Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 17.09.2019. 16:00

Priprema zimnice: Kupovina ili kuvanje paradajza?

Druga polovina septembra je vreme kada počinje priprema zimnice, a kuvani paradajz je nešto što je neizostavno za većinu domaćica.

Foto: Mirjana Stepić
  • 621
  • 10
  • 0

Septembar je vreme kada se u većini domova kuva paradajz. Čak i onda kada ostane novca za pripremu zimnice, kuvani paradajz je nešto osnovno. Međutim, ove godine o ceni paradajza pričalo se čitavog leta. Druga polovina septembra je vreme kada počinje priprema zimnice, a kuvani paradajz je nešto što je neizostavno za većinu domaćica.

Poslednjih godina mnogi se odlučuju za kupovinu već samlevenog paradajza što zbog uštede u novcu, što zbog vremena koje je potrebno odvojiti za pripremu. Litar samlevenog paradajza u Obrenovcu se prodaje po ceni od 70 do 80 dinara.

Istražujemo: Šta je isplativije domaća ili kupovna zimnica

Kuvanje paradajza - najvažnija stavka

Za većinu domaćica kuvanje paradajza je najvažnija stavka u pripremi zimnice, u isto vreme za Snežanu i Dragana Stanišića kreće sezonski posao, mlevenja paradajza. Na samom početku sezone oni kažu da je ova godina drugačija nego prethodna.

"Paradajz zahteva jednu konstantu temperaturu, da je vreme toplo i da nema kolebanja vremena. Čim su kolebanja vremena velika, paradajz odmah gubi i svoj rod i plod. Od toga je najviše zavisila cena pardajza, koja je ove godine već skuplja za desetak dinara po litru, u odnosu kako je to bilo prošle godine, a i manje se i posadilo," kaže domaćin Dragan Stanišić.

Prošle sezone procedili tri vagona paradajza

Sa mlevenjem paradajza Stanišići su krenuli krajem avgusta, što je možda i najkasnije za šesnaest godina koliko se bave ovim poslom. Oni su u jeku sezone ali još uvek ne mogu da procene koliko će tačno imati posla. Prošle sezone radili su 2,5 meseca i procedili tri vagona paradajza.

"Iza Sremske Mitrovice tamo imamo dva hektara posejanog našeg paradajza, nešto je pod plastenicima, imali smo sreće ove godine da je pre mesec, mesec i po dana palo pedeset litara kiše po kvadratnom metru tako da je još poboljšalo situaciju," kaže Dragan Stanišić. 

Milanka Marković: Prerada voća i povrća donosi zaradu

Kupovina sve veća 

Izgleda da su vremena kada se na pripremu paradajza trošilo po nekoliko dana prošla, jer domaćice imaju mnogobrojne razloge što kupuju već pola pripremljen paradajz.

"Domaćice najčešće ne znaju više ni koju vrstu paradajza mogu kupiti na pijaci, koliko se od tog odbacuje, a samim tim nije ni skupo. Otpadne oko 25, do 30% od ukupnog paradajza i obično se naručuje oko 20-30 litara. Mušterije zovu telefonom uveliko naručuju; dolaze, navikli su na nas i mi gledamo da im maksimalno izađemo u susret. Dajemo im čak i recepte," kaže Slađana Stanišić.

Za potrebe mlevenja paradajza koristi se specijalna mašina koju je Dragan delom sam napravio.

"Mašina je starija mnogo od radnje, više od tridesetak godina. Mušterije često nose našu ambalažu i odmah kuvaju paradajz," kaže Dragan Stanišić.

Nakon godišnjih odmora sasvim je verovatno da se domaćice preračunavaju, jer zimnica nije mali izdatak. Stanišići za sada imaju pune ruke posla, a to zna da potraje i do polovine oktobra, ono čemu se nadaju je da će uspeti da za svoje potrebe naprave bar neku flašu paradajza.


Tagovi

Kuvani paradajz Mleveni paradajz Priprema zimnice Snežana Stanišić Dragan Stanišić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)