Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodična tradicija
  • 13.09.2017. 19:00

Predojevići uspješni u povrćarstvu kroz cijelu godinu

Slobodan Predojević iz Donjih Rakana je uspješan proizvođač povrća u opštini Novi Grad. Njegova vrijedna porodica se na svom imanju potpuno opredjelila za proizvodnji povrća, prvenstveno paprike i paradajza.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.888
  • 371
  • 0

Nastavljajući porodičnu tradiciju Slobodan Predojević se opredijelio za proizvodnju povrća, a najviše mu pomažu supruga i snaha. Proizvodnju je zasnovao na svom imanju. Među raznim vrstama povrća opredjelio se za proizvodnju paprike i paradajza koje uzgaja zbog potražnje tržišta za kvalitetnim plodovima. Osim paprike i paradajza uzgajaju krompir, grah, luk, špinat, salatu. Povrće uzgajaju na otvorenom i u plastenicima.

Proizvodnja zahtijeva u mnogo ručnog rada

"Proizvodnja povrća je veoma zahtjevna, jer su to kulture koje traže stalnu brigu. Najviše uzgajamo papriku baburu, paradajzovaču i crvenu rogu i paradajz. Mehanizacija koju smo nabavili olakšava rad, ali ova proizvodnja zahtjeva i mnogo ljudskog rada. Sjetva sjemena, sadnja presadnica, zakidanje zaperaka paradajza su poslovi koji se obavljaju ručno", doznajemo od Slobodana.

Svojim radom ova porodica je obezbjedila mehanizaciju koja im je potrebna za rad i koja olakšava potrebne poljoprivredne radove kako na otvorenom tako i u plastenicima.

Imaju sistem za navodnjavanje kap po kap

Ništa bez navodnjavanja

Predojevići su uspjeli da sve površine, na otvorenom i u plastenicima, pokriju sa sistemom za navodnjavanje kap po kap. Na ovaj način su obezbjedili i olakšali navodnjavanje povrća što je jedan od uslova da bi ova proizvodnja bila uspješna.

Od Slobodana saznajemo koliko mu je sistem za navodnjavanje pomogao u proizvodnji povrća:

"Ova godina je bila izrazito sušna i bez sistema za navodnjavanje ne bi mogli ostvariti uspjeh u ovoj proizvodnji i ovakav kvalitet plodova. Prinos je ove godine bio manji, ali smo zadovoljni."

Proizvodnja u plastenicima tokom cijele godine

Posao na imanju ne staje ni kada dođe zima. Predojevići imaju osam plastenika u kojima se proizvodnja povrća obavlja tokom cijele godine. Nakon uklanjanja paprike i paradajza nastavljaju sa sjetvom i sadnjom povrća koje dospjeva tokom kasne jeseni ili tokom proljeća. Već su posijali špinat koji će se brati tokom novembra. Namjeravaju posijati i razne vrste zelene salate i posaditi luk kako bi na tržište plasirali salatu i mladi luk tokom ranog proljeća.

Prodaja na kućnom pragu

Pošto su Predojevići poznati proizvođači povrća najveći dio svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu. Paprike i paradajz se najviše kupuju za pripremanje zimnice.

Osim direktne prodaje na imanju svoje proizvode izlažu i na Sajmu u Novom Gradu gdje ih potencijalni kupci upoznaju i uvjere se u kvalitet proizvoda što im pomaže da steknu stalne kupce svog povrća.

Problemi u proizvodnji

Proizvodnju povrća prate brojni problemi koji nisu zaobišli ni porodicu Predojević. Osim ovogodišnje suše koja je prepolovila prinos velika sredstva se izdvajaju za nabavku repromaterijala. Najviše sredstava se izdvaja za nabavku kvalitetnih sjemena, đubriva i sredstava za zaštitu.

Foto: Ranka Vojnović


Tagovi

Uzgoj paprike Uzgoj paradajza Prodaja na kućnom pragu Porodična tradicija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.