Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovorena proizvodnja
  • 03.09.2021. 17:00

Povrtari zadovoljni ovogodišnjim prinosima, čitav rod ide za preradu

Saradnja sa pomenutom fabrikom, koja je ujedno i najstariji prerađivač na ovom području predstavlja tradiciju u mnogim tamošnjim domaćinstvima.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 71
  • 47
  • 0

Ovogodišnja suša ipak nije uspjela umanjiti rod povrća na semberskim oranicama i to prije svega zahvaljujući tome što tamošnji poljoprivredni proizvođači imaju sisteme za navodnjavanje pa su pravovremeno zalijevali svoje kulture i tako ostvarili odgovarajuće prinose. 

Kako navodi RTRS, biće i dovoljno kvalitetne sirovine za potrebe prerađivačke industrije koja isključivo koristi domaće proizvedeno povrće, te će ove godine ispuniti plan proizvodnje. Već se krenulo sa kampanjom prerade, a fabrike ovih dana preuzimaju papriku i paradajz. 

Ugovorena proizvodnja znači sigurnost 

Poljoprivrednici su zadovoljni saradnjom sa prerađivačima i smatraju da je to pola urađenog posla, zato što se ne na gubi vrijeme čekajući nakupce, zatim nema pakovanja povrća u vrećice ili gajbe, što takođe i poskupljuje proizvodnju. 

"Do sada sam predao oko 100 tona, a očekujem još toliko da bude. I nadam se da ću uspjeti svu proizvodnju koju imam i da znam za koga radim i po kojoj cijeni, mislim da bi to većina proizvođača voljela", smatra povrtar Dragan Živanović, koji je u fabriku predao cjelokupan rod paprike i paradajza. 

Kada je sezona, na pijaci je velika ponuda pa prodaja ide malo teže i vrlo često se povrće daje po izuzetno niskim cijenama. Za farmere ugovorena proizvodnja za industriju znači sigurnost pa iz tog razloga kompletan rod nastoje predati u fabriku "Sava - Semberija". 

"To je prilično važno za nas jer na tržnici ne bi mogli uraditi nešto puno jer to je od danas do sutra ponuda i potražnja, ovako je dosta sigurnije", objašnjava Dragomir Stevanović.

Saradnja sa pomenutom fabrikom, koja je ujedno i najstariji prerađivač na ovom području predstavlja tradiciju u mnogim tamošnjim domaćinstvima. "Sava" u 2021. godini planira preraditi deset hiljada tona sirovine. 

Redovne isplate i dobar odnos sa povrtarima

"Imamo oko 450 kooperanata koji su potpisali ugovore s nama, ali i oni koji nemaju ugovore pa sve ono što dovezu u Poljoprivrednu industriju Sava, mi preuzmemo i prerađujemo", napomenuo je direktor tog preduzeća, Stevo Filipović.

Odlikuju ih korektan odnos sa kooperantima, kao i redovne isplate, što fabrici osigurava dovoljne količine domaćeg povrća pa na taj način smanjuju se troškovi proizvodnje i podiže se konkurentnost. 

A proizvođačima je obezbjeđen siguran plasman i podsticaj resornog ministarstva za proizvedeno povrće.

Suša umanjila i rod krompira, za više od 30 procenata

Podsjetimo, sušni period ipak je umanjio rod rogatičkog krompira i to za 30 i više procenata. U ovoj sezoni nije bilo napada plamenjače zbog visokih temperatura, ali je brige povrtarima zadavala zlatica i razvoj njenih larvi kojima toplo vrijeme odgovara.


Tagovi

Ugovorena proizvodnja Rod povrća Kooperanti Sistemi za navodnjavanje Zalijevanje Nakupci Niske cijene Troškovi proizvodnje Konkurentnost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.