Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 17.07.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Povrće ugroženo, ali ne treba preterivati ni sa navodnjavanjem?

Ja dnevno ne dajem više od 10-15 litara po kvadratnom metru. To je dobra mera, ali mora se češće intervenisati, kaže povrtar Miroljub Janković iz Futoga.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 228
  • 33
  • 0

Proizvođač Miroljub Janković iz Futoga, koji uzgaja kupus, paradajz, boraniju, luk, papriku, celer, cveklu i šargarepu, strahuje da temperature od 40 stepeni mogu dovesti do spaljivanja i kolabiranja biljaka. A čini se da povrtarskim kulturama, ovih dana, teško može pomoći bilo koji tretman.

"Sve su ugrožene. Recimo, ovo je nezgodan period za kupus jer je on u fazi rasađivanja. Iščupate biljku iz prirodnog staništa i onda je rasađujete na parcelu gde treba da obnovi korenov sistem i to je kritičan period, dolazi do spaljivanja u ovakvim uslovima, sušenja biljaka", kaže Janković.

Rashlađuje zemlju rasprskivačima

Ukazuje da biljke u ovakvim uslovima stoje i čekaju hladnije dane.

"Njihov koren prilikom primanja u zemlju počinje da funkcioniše i onda ona ima taj svoj mehanizam da stoji i da čeka. Održava biljku u životu, ali ona ne raste."

Sve biljke su ugrožene, vrućinama

U ovom momentu, kaže, jedino što može je da rashlađuje zemlju i tako pomogne biljkama da prežive.

"Imam sistem rasprskivača, to je sistem cevi, agregat, bunar i to se postavi i idem etapu po etapu, dok ne rashladimo sve površine koje treba", kaže naš sagovornik.

Ne više od 10 do 15 litara po metru kvadratnom

Sa navodnjavanjem, napominje, ne treba ni preterivati, jer se na površinskom sloju može stvoriti blatnjavi sloj koji se zapeče, te nastane opeka.

"Onda morate da imate alat za opeku jer ona smeta biljci i ne može da diše. U tom slučaju mora da se radi međuredna obrada da se taj sloj razbije. Ja dnevno ne dajem više od 10-15 litara po kvadratnom metru. To je dobra mera, ali mora se češće intervenisati."

Sa navodnjavanjem, napominje Janković, ne treba preterivati

Iako je prinos i kvalitet, za sada upitan, nada se da će ipak moći da agrotehničkim merama spasi ovogodišnji rod.

"Mislim da dobrim koracima i agromerama, kad dođu bolji uslovi, mogu da se poprave i da izbace dobar prinos i plod. Ipak, biće im potrebno jedno vreme da se obnove, ali kod povrtarskih kultura može da se interveniše kada se steknu uslovi", kaže futoški povrtar.

Vrućine donele insekte

Trenutno, bar kada su u pitanju biljne bolesti, kaže da nema problema.

"Ali, ima jako puno insekata; vaški, buvača, to se množi brzo, napadaju, prave ogrizotine i štete i očekujem kad vreme zahladi da će na tim oštećenjima doći do razvoja biljnih bolesti."

U tom slučaju intervenisaće manje štetnim preparatima na organskoj bazi, ali, pre svega, kao i mnogi povrtari, nada se da sušni period neće ostaviti nepopravljive štete, a malo kiše, zaključuje, ne bi škodilo.

Detaljnije možete pogledati u prilogu Agrokluba:


Foto prilog


Tagovi

Suša Tropske temperature Uzgoj povrća Miroljub Janković Navodnjavanje povrća


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P