Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 24.10.2020. 17:00

Potražnja za kupusom skroz pala - neće ga niko?!

Iako je kvalitet povrća ove godine neupitan, ne prodaje se ni po nižoj cijeni jer potrošnje praktično kao i da nema.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 562
  • 335
  • 0

Proizvodnja kupusa u našoj zemlji u veoma je lošoj situaciji zato što postoje velike količine neprodatog povrća, za koji se ne mogu naći kupci čak ni po znatno nižoj cijeni. Usljed ovakvog stanja, veliki broj površina pod ovom povrtarskom vrstom biće zaorane, poručuju poljoprivredni proizvođači.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH smatraju da je lošiji otkup ove godine, tačnije, prodaja, a i takođe je cijena niža za skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu sezonu.

"Kupus i da se daje besplatno, niko neće da ga kupi. Ljudi nemaju gdje da čuvaju povrće pa to rješavaju na razne načine. Između ostalog, ogromne površine biti će zaorane jer se poljoprivredniku ne isplati skidati kupus s oranica, a onda kupovati ambalažu i džakove za njega kad ga nema kome prodati. Tako se samo naglašava ionako nepovoljna situacija", objašnjava Nedžad Bićo, predsjednik udruženja.

Mala potrošnja i prekomjerna ponuda

I iz udruženja povrtara RS potvrđuju da je urod kupusa ove godine velik, ali je zato tražnja mala a cijena pri tom niska.

"Otkup povrća za koji je država dala podsticaje u iznosu od dva miliona KM nije dao rezultate i za kupus. Otkupljeno je dosta paprike, ali krompira, kupusa i luka će ostati mnogo. Tu će biti puno zaoranog povrća, a ono što se proda, biće po niskoj cijeni, koja opet varira", rekao je Branko Mastalo za Nezavisne i dodaje kako je razlog velikim viškovima taj što nema ni svadbi ni veselja, restorani slabije rade u vrijeme pandemije pa je cjelokupna potrošnja znatno manja.

Sve više povrtara zaorava zasade kupusa iako je većina prve klase

Kako kaže, malo se potroši povrća pa to za posljedicu ima prekomjernu ponudu na tržištu. Takođe, za vrijeme proljetne sjetve, zasijane su velike površine usljed korone pa se javila hiperprodukcija koja je dovela do toga da se ne mogu potrošiti sve te proizvedene količine, a samim tim i do velikog pada cijene.

Kvalitet kupusa velik, ali je cijena mala

Iako je kvalitet kupusa ove godine neupitan, ne prodaje se ni po nižoj cijeni jer potrošnje praktično kao i da nema.

"Cijene su male. Na primjer, bijeli kupus košta oko 0,20 KM, a tamni varaždinac je nešto skuplji i za njega je potrebno izdvojiti oko 0,40 KM. Ovo su veleprodajne cijene. Poljoprivrednici ga prodaju po 0,20 KM/kg pa na osnovu toga, džak kupusa košta dvije KM. Preprodavac ga kupuje po toj cijeni i prodaje za 3 - 4 KM, te tako zaradi više nego sam proizvođač", pojašnjava Mastalo.

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

Ističe da maloprodajne cijene na tržištu variraju i da bijeli kupus košta 4 KM dok je vrijednost varaždinca oko 6 -7 KM.

"Za razliku od prošle sezone, kupus je u prosjeku jeftiniji za oko 40 odsto i u maloprodaji i u veleprodaji, ali su procjene da se svejedno neće prodati ni po ovakvim cijenama", ističe Mastalo.


Tagovi

Uzgoj kupusa Nepordato povrće Mala potrošnja Niske cijene Nedžad Bićo Branko Mastalo Viškovi povrća Kvalitet povrća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas