Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti paprike
  • 14.05.2020. 13:40

Počnite sa preventivnim mjerama, za 15 dana se na paprici javlja bakteriozna pjegavost

Početne promjene se uočavaju u toku mjeseca juna i početkom jula, poslije kišnog perioda ili prekomjernog navodnjavanja.

Foto: Bekir Dolić (ilustracija)
  • 9.960
  • 517
  • 1

Paprika je jedna od najrasprostranjenijih povrtlarskih vrsta. U Bosni i Hercegovini se uzgaja i na otvorenom polju, ali najviše u zaštićenim prostorima (visoki tuneli, staklenici, plastenici). Kao veoma rašireno povrće u poljoprivrednoj proizvodnji, podložna je obolijevanju od strane fitopatogenih gljiva i bakterija. Trenutne vremenske inverzije će oslabiti biljke paprike pa će one dodatno biti podložne napadu ovih bolesti.

Bakterioze se česta pojava u zaštićenom prostoru

Posebnu pažnju u proizvodnji u zatvorenom, treba obratiti na preventivne mjere protiv naseljavanja uzročnika oboljenja. Bakterioze su posebno štetne za kvalitet ploda. Najučestalije se javljaju Pseudomonas syringae pv. suringae, Xantomonas campestris subsp. vesicatoria i Ervinia carotvora subsp. sarotvora. Kod nas je najviše prisutna pjegavost izazvana bakterijom Xantomonas campestris subsp. Vesicatoria. Prvi simptomi ove bolesti u usjevima se javljaju već 15 dana nakon rasađivanja.

Koji su simptomi bolesti?

Početne promjene se uočavaju u toku mjeseca juna i početkom jula, poslije kišnog perioda ili prekomjernog navodnjavanja. Iz tog razloga treba izbjegavati teška i nepropusna zemljišta.

Antraknoza paprike: Preventiva je najvažnija

Simptomi ove bolesti u početku se javljaju prvo na listovima u vidu tamnozelenih vlažnih pjega koje su malo izdignute iznad površine lista pa podsjećaju na bradavice. Pjege se kasnije organiziraju i spajaju u tamne nekrotične fleke. Pjegavost i hloroza prvo zahvataju donje lišće koje kasnije opada, a zatim se širi i na gornje. 

Bakteriozna pjegavost pri masovnoj infekciji prouzrokuje opadanje zaraženog lišća, što dovodi do značajnog smanjenja prinosa u zasadima paprike.

Uništavati zaraženo sjeme i biljne ostatke

Izvor zaraze za ovo oboljenje predstavljaju ostaci zaraženih biljaka i zaraženo sjeme. Infekcija se iz sjemena prenosi na rasad, a zatim na biljke u polju. Parazit se dalje širi kišnim kapima, navodnjavanjem, vjetrom, insektima. Toplo i kišovito vrijeme pogoduju širenju infekcije.

Bolesti i insekti paprike kod uzgoja na otvorenom

Najznačajnije mjere borbe protiv bolesti su preventivne, mehaničke, fizičke i drugi vidovi zaštite. Za sjetvu paprike obavezno moramo odabrati otpornije sorte. Ključno je koristiti zdravo sjeme koje potiče od zdravih usjeva (najbolje koristiti ono hibridno koje je tretirano od strane proizvođača). Uklanjanje zaraženih i biljnih ostataka iz prethodne proizvodne sezone ključna je preventivna mjera.

Plodored je jako bitan i nikako je ne treba gajiti na istom mjestu tri godine. Najbolji su predusjevi vrste iz porodice mahunarki. Ne preporučuje se uzgoj na istoj parceli gdje je prethodno gajen krompir ili paradajz, zbog mogućnosti prenošenja bakterije Xanthomonas.

Dezinfekcija objekta kao preventiva

U zaštićenim prostorima je poželjno izvršiti dezinfekciju vodenom parom ili hemijskim sredstvima. Objekti se moraju redovno provjetravati.

Takođe, određeni korovi mogu biti domaćini ove bakterije pa se moraju redovno uklanjati, kako bi se usjev održavao čistim. 

Ukoliko su sve ove mjere primjenjene, a navedena bolest se ipak pojavi, mora se pristupiti hemijskim metodama. Poželjno je sa preventivnim tretmanima početi prije pojave uočljivih simptoma zaraze jer kada se uoče, efikasna zaštita je dosta otežana.

Kemijska ili biološka zaštita paprike od tripsa?

Učinkovita fitofarmaceutska sredstva su na bazi aktivne materije bakaroksihlorid ili bakarhidroksid poput: Fungohem, Champ, Cuprablau Z, Bakarni hidroksid.

Zavisno od vremenskih uslova i infektivnog potencijala, treba izvršiti do pet tretiranja paprike sredstvima na bazi navedenih aktivnih materija. Koncentracija, primjena, dozvole za miješanje i ostale upute su izdane od strane svakog proizvođača zaštitnih sredstava na bazi svake pojedinačne aktivne supstance.


Tagovi

Uzgoj paprike Bolesti paprike Bakteriozna pjegavost Fitopatogene bakterije Prekomjerno navodnjavanje Preventivne mjere Nekrotične pjege Zaraženo sjeme Infektivni potencijal Otpornije sorte


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić