Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 15.11.2020. 09:55

Plastenički uzgoj povrća isplativ, samo treba ispoštovati sve potrebne mjere

Iza nas je ljetna proizvodnja povrtarskih vrsta. Poljoprivredni proizvođači obavili su i jesenju sadnju i sjetvu, a što će im obezbjediti svježe povrće u rano proljeće.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 676
  • 164
  • 0

Karakteristično za ovu proizvodnu godinu, u kojoj smo imali i aktuelnu pandemiju, je značajno povećanje obima proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru. Dosta poljoprivrednika bilo je zainteresovano za ovaj vid uzgoja. Pri tom, olakšavajuća činjenica je to što je ovakav način proizvodnje moguć tokom čitave godine, a samim tim utiče na veću profitabilnost i ekonomičnost.

Iza nas je ljetna proizvodnja povrtarskih vrsta. Poljoprivredni proizvođači obavili su i jesenju sadnju i sjetvu, a što će im obezbjediti svježe povrće u rano proljeće. S obzirom da su mu u tom periodu cijene relativno visoke, sa ekonomskog aspekta ova proizvodnja se itekako isplati.

Ovogdišnji uzgoj povrća bio uspješan

Kako navodi stručnjak, Milica Veletić iz PSSRS, benefiti jesenje sjetve su maksimalno iskorištene proizvodne površine, ali i mogućnost primjene jedne od najvažnijih agrotehničkih mjera - plodoreda. U skladu sa postojećim agroekološkim uslovima i nadmorskom visinom, najčešće gajene vrste u zatvorenom prostoru kod nas u toku zime su špinat, salata i mladi luk.

Kako pripremiti zemljište za sadnju povrća u plasteniku

Kod ovog vida uzgoja, najvažnije je izabrati odgovarajuću sortu, a zatim i pravilno pripremiti zemljište, kao i adekvatno đubrenje. Prije bilo kakvih aktivnosti, potrebno je ukloniti biljne ostatke iz prethodnog ciklusa, očistiti i dezinfikovati objekat, kao i svu prateću opremu.

Povrtari su većinom imali uspješan ovogodišnji uzgoj povrća na otvorenom, a najviše su se proizvodili paradajz, paprika i krastavac. Sa plasmanom takođe nisu imali većih problema jer svoje proizvode uglavnom nude na lokalnim zelenim pijacama gdje je tražnja velika.

Obavezna primjena agrotehnike

Pri tom je i Ministarstvo poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede RS, putem projekta Razvoja konkurentnosti u seoskim sredinama, obezbjedilo ukupno 74 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, površine 50 i 100 metara kvadratnih.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Podsjećamo i da je kao redovna mjera, obavezno svakodnevno provjetravanje plastenika.

U uslovima prosječnih dnevnih temperatura (za svaki mjesec) prozračivanje se obavlja od kasnih jutarnjih sati do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od presječnih, ova mjera izvodi se jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen vanjskoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).


Tagovi

Proizvodnja povrća Zaštićeni prostor Plastenički uzgoj Jesenja sadnja Milica Veletić Priprema zemljišta Đubrenje Provjetravanje plastenika


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.