Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paradajza
  • 27.04.2019. 08:00

Plamenjača paradajza: Kako sprečiti, lečiti i izlečiti

Plamenjača paradajza obolenje je zelenih delova biljaka koje je jedno od najčešćih sa kojim se susreću proizvođači. Sprečavanje nastanka i širenja obolenja sprovodi se preduziumajući celokupan set preventivnih aktivnosti, a vrlo često i interventnim delovanjem.

Foto: Depositphotos/Alinsssa
  • 5.824
  • 97
  • 0

Plamenjača paradajza jedno je od najraširenijih i najučestalijih obolenja paradajza. Uzrokuje je pseudogljivica Phytophthora infestans koja se u povoljnim uslovima vrlo brzo razvija i napada sve delove nezaštićene biljke. Na svim delovima biljke može da se pojavi, u svim fazama vegetacije. Da bi sprečili nastanak i razvoj ove gljivice na zelenoj masi biljke, potrebno je preduzeti nekoliko preventivnih koraka, a vrlo često u nepovoljnim uslovima i delovati interventno.

Simptomatologija nastanka bolesti

Pseudogljivica Phytophthora infestans štetu nanosi na svim delovima biljaka. Izrazito vlažno vreme i prosečno nešto hladnije temperature, idealne su za nastanak i kasniju sporulaciju i širenje biolesti. Prvi simptomi obolenja javljaju se kada se biljke uzgajaju u rasponu temperatura 18 - 21 stepen i visokoj relativnoj vlažnosti vazduha od 60 - 90%.  

Kako se boriti protiv plamenjače paradajza?

Prvi simptomi nastanka bolesti vezani su za pojavu svetlozelenih ili beličastih pega na listovima biljaka, pre svega na vrhovima listova. Nakon određenog perioda i nepovoljnih klimatskih uslova, pege se prošire na celokupnu lisnu masu i osuše je. Na stabljici se javlja u obliku eliptičnih pega koje iz početnog svetlog stanja prelaze u tamniju boju. Javljaju se prstenasto što omogućava blokiranje protoka hranljivih elemenata i krajnje sušenje biljaka. Plodovi bivaju zahvaćeni tamnim pegama koje dovode do truljenja i propadanja i ploda i biljke.

Preventivni načini suzbijanja plamenjače

Budući da plamenjača paradajza nastaje u uslovima kada je biljka duži vremenski period izložena nepovoljnim klimatskim uslovima, potrebno je sprovesti mnoštvo preventivnih koraka kako bi se sprečio njen nastanak i širenje. Pre svega, potrebno je proizvodnju započeti sa mladim fitosanitarno ispravnim biljakama, čime će se smanjiti mogućnost pojave ove bolesti. Smanjenju nastanka plamenjače pogodovaće i zasnivanje proizvodnje na ocednim terenima i na zemljištu koje nije prezasićeno vodom. Takođe, potrebno je poštovati i pravila plodoreda. Zatim, vrlo važno je odrediti i poštovati adekvatan sklop biljaka čime će se omogućiti veća provetrenost međurednog prostora što će u krajnjem slučaju eliminisati suvišnu vlagu.

Ukoliko se biljke gaje u plasteničkim uslovima, važno je vršiti pravovremenu ventilaciju proizvodnog prostora. Pri tom, potrebno je prilikom ventilacije otvoriti sve otvore na plasteniku kako bi se prostor brže ventilirao i provetravao. Takođe, potrebno je redovno vršiti pinciranje biljaka i odstranjivati delove biljaka koji su u seni ili koji zasenjuju ostale biljke. Dodatno, potrebno je nakon svakog pinciranja i formiranja uzgojnog oblika odstranjene delove biljaka izneti iz plastenika i po mogućnosti zapaliti. Međuredni prostor potrebno je uvek držati čistim i provetrenim.

Zašto je važno provetravanje plastenika?

Prilikom manipulisanja sa biljkama obavezno obratiti pažnju na higijenske uslove. Pri tome potrebno je koristiti rukavice i dezinfikovan pribor. Za navodnjavanje biljaka koristiti higijenski i zdravstveno ispravnu vodu. Navodnjavanje obavljati u ranim jutarnjim satima, a nikako u kasnim večernjim satima. Po mogućnosti koristiti sisteme navodnjavanja "kap po kap" kako bi se izbeglo dodatno kvašenje lisne mase i stabljike. 

Hemijska zaštita

Budući da je plamenjača paradajza gljivično oboljenje, protiv njenog nastanka i širenja koriste se fungicidi. Trenutno se na tržištu nalazi mnoštvo fungicida na bazi različitih aktivnih materija koje pomažu sprečavanju nastanka plamenjače i suzbijaju njeno širenje. Pri tom, vrlo je važno proveriti da li su ta sredstva, odnosno, aktivne delotvorne materije na listi dozvoljenih sredstava u zemlji u kojoj se primjenjuju. 

Prilikom primene hemijskih sredstava od izuzetne je važnosti koristiti zaštitnu opremu koja će zaštiti proizvođača od negativnog uticaja sredstva po njegovo zdravlje. Takođe, potrebno je poštovati i doze primene sredstva kao i date karence. Prilikom tretiranja biljaka obratiti pažnju na vremenske uslove. Nije poželjno raditi tretiranje u najtoplijem delu dana kao ni onda kada je visoka relativna vlažnost vazduha.


Tagovi

Plamenjača paradajza Phytophthora infestans Preventivne mere Hemijska sredstva Uslovi Simptomi


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i deli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D