Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača krastavca
  • 18.07.2019. 13:30

Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima

Prvi simptomi se javljaju na listovima, posebno onima koji su najbliže tlu. Na njima se pojavljuju svjetlije, uljaste pjegice oivčene lisnim nervima. Vremenom se one uvećavaju i pretvaraju u mrlje koje se sve više spajaju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 20.379
  • 465
  • 0

Ova godina pruža idealne uslove za pojavu i širenje plamenjače krastavaca. Razvoju gljivice Pseudoperonospora cubensis, koja izaziva oboljenje ne samo na krastavcima nego i na tikvicama i drugim tikvenjačama kao što su lubenice, dinje i druge, pogoduje toplo i vlažno vrijeme. Biljka je pod stresom i zbog velikih temperaturnih kolebanja, njezin imunitet slabi, a gljivica jedva čeka da napadne. 

Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti

Ovo oboljenje, za veoma kratko vrijeme može u potpunosti uništiti sav usjev krastavaca. Treba napomenuti da ova vrsta plamenjače nije ista kao plamenjača krompira

Moja generacija se sjeća da su se krastavci do polovine osamdesetih uzgajali bez problema, da nije postojalo ovo oboljenje na našim prostorima. Međutim, tada počinje plantažni uzgoj krastavaca kornišona i u naše krajeve stiže ova strašna gljivica koja će da napravi pravi "dar mar" u baštama, u usjevima krastavaca. Bolest na području ex-YU najčešće se javlja od sredine ljeta, kada je dovoljno toplo. 

Bolest prvo napada starije lišće

Prvi simptomi se javljaju na listovima, posebno onima koji su najbliže tlu. Na njima se pojavljuju svjetlije, uljaste pjegice oivčene lisnim nervima. Vremenom se one uvećavaju i pretvaraju u mrlje koje se sve više spajaju. Boja pjega ide od svijetlozelene do žute, a na kraju tkivo lista postaje nekrotično i odumire. 

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju prvo na starijem, razvijenom lišću. Mladi listovi i vrh biljke ostaju zeleni i posljednji propadaju. 

Bakar ne koristite kada je biljka već procvala

Najlakše je pojavu plamenjače spriječiti, ali ako se desi, postoje načini kako ju spriječiti da se širi dalje. Treba odmah napomenuti da plamenjača krastavca ne reaguje na fungicide (bilo prirodne ili umjetne), a koje koristimo za suzbijanje plamenjače krompira. 

Plamenjača krompira - simptomi i preventivne, hemijske i eko mjere zaštite

Za one koji koriste preparate na bazi bakra, treba napomenuti da se oni koriste prije cvjetanja biljaka jer inače izazivaju sterilnost cvjetova

Na sreću, postoje brojni prirodni pripravci koje možete sami pripremiti. 

Mlijeko je odlična preventiva 

Prvi takav pripravak je mlijeko kojega treba koristiti nakon svake kiše, čim se listovi osuše od kiše. Mlijeku dodajte i sodu bikarbonu pa ćete dobiti odlično preventivno sredstvao kako za plamenjaču, tako i za alternariju, ali i pepelnicu. 

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Umjesto mlijeka možete koristiti i sirutku

2 litre mlijeka i 2 supene kašike sode bikarbone dodajte u najvše 10 litara vode (najmanje 5l). Dobro izmješajte. U mlijeko možete dodati i 40 kapi joda te 35 g naribanog prirodnog sapuna što će povećati imunitet biljke i negativno djelovati na spore gljivice koje dospiju na list krastavca. 

Crveni i bijeli luk - efikasni ljekari

Postoji nekoliko načina pripremanja sredstva od crvenog luka

Uzmite 200g lukovine te prelijte sa 10l vode i ostavite da stoji preko noći. Ujutro sadržaj procijedite i koristite 2 do 3 puta tokom sedmice. Lukovinu možete skupiti ako ćete ovih dana vaditi crveni luk. 

Drugi način podrazumijeva 500g lukovica koje ćete preliti sa 10l vode. Možete i smanjiti količinu vode, ali kasnije ju morate dopuniti. Sadržaj se prokuha i ostavi nekoliko dana. Ovaj je pripravak naročito efikasan kod početnih simptoma oboljenja, a može se koristiti nekoliko puta mjesečno. Ipak, budite oprezni jer nije za stalnu upotrebu. 

Bijeli luk, prirodni antibiotik također je vrlo efikasan. Jednu glavicu bijelog luka narežite skupa s ljuskom i potopite u 2 litre vode. Ostavite preko noći, najviše jedan cijeli dan. Procijedite i njime pošpricajte listove krastavca. 

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

Uvijek napravite svježi pripravak od bijelog luka. 


Tagovi

Plamenjača krastavca Mrlje na krastavcima Fleke Uzgoj kornišona Bolest na krastavcu Gljivica Mlijeko Pripravak od bijelog luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.