Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje biljaka
  • 07.02.2016. 10:00

Patlidžan i krumpir u jednoj biljci - moguće!

Britanska sjemenarska kompanija kalemljenjem je dobila biljku koja je kombinacija patlidžana na gornjem dijelu i krumpira u području korijena. Kalemljenje se kod nas češće koristi u voćarstvu nego u povrtlarstvu.

  • 883
  • 69
  • 0

Kalemljenje biljaka u kućnoj radinosti primjenjuje se najmanje tisuću godina, a razlozi za takvu praksu su različiti poput povećanja proizvodnje voća, unosa vode te otpornosti biljaka na razne bolesti.

U praksi je možda, među voćarima, najpoznatije kalemljenje jabuka i to iz razloga postojanosti i trajnosti ploda, no postupak kalemljenja se koristi na raznim biljkama od agruma do avokada i maslina.

Kalemljenjem do biljke "patlidžan-krumpir"

Svojom posljednjom "kreacijom" dobivenom kalemljenjem biljaka engleska sjemenarska kompanija Thompson & Morgan je izazvala popriličnu senzaciju na tržištu, navodi ModernFarmer. Naime, riječ je zanimljivoj biljci dobivenoj kalemljenjem patlidžana i krumpira, a nova kreacija dobila je ime po poznatom engleskom jelu Egg & Chips. Na svom gornjem dijelu biljka stvara plodove patlidžana, dok u korijenu nastaju krumpiri. Na ovo zanimljivo rješenje u Thompson & Morganu odlučili su se iz dva razloga, i to štednje prostora te senzacionalnosti koja je možda i bila misao vodilja u nastajanju ove bilje.

Atraktivnost je dodatna prednost ovakve biljke

Ova sjemenarska kompanija sa sjedištem u Ipswichu posluje još od 1855. godine, no u ozbiljnijoj proizvodnji ovih neobičnih kreacija kalemljenih biljaka su tek od nedavno. Tako su 2013. godine predstavili Tomtato, biljku koja je zapravo kombinacija rajčice i krumpira. Sam koncept zapravo i nije tako nov. Za vrijeme prvog svjetskog rata britanska je vlada pokušala potaknuti takozvanu kućnu proizvodnju hrane promovirajući zapravo biljke za "kućne vrtlare". No Thompson & Morgan tvrde da su upravo oni proizveli prvu komercijalno održivu verziju ovakve vrste biljke.

Na razvoju krumpir-patlidžana biljke zapravo su počeli raditi prije nego su predstavili Tomtato, no trebalo je vrijeme da se dođe do prave održive kombinacije. Osim faktora štednje prostora i svakako atraktivnosti, tu je i dodatna prednost ove nove biljke. Naime, manje otporan patlidžan veže se na otporan korijen krumpira koji mu pomaže da napreduje u klimatskim uvjetima koji vladaju u Velikoj Britaniji. Biljka je u prosijeku sposobna proizvesti tri do četiri patlidžana i 1,8 do 2,2 kilograma krumpira.

Prema riječima Chrisa Colinsa, voditelja korporativnih komunikacija ove kompanije, mlade biljke za Thompson & Morgan se proizvode u nizozemskim staklenicima. Odreže se mali komadić sa svake biljke koje su testirane na viruse, a rasle su u kontroliranim uvjetima. Kada su biljke visoke oko pet centimetara, one se zarezuju pod točno istim kutom kako bi se mogle kalemiti jedna sa drugom. Dvije biljke ostaju genetski odvojene, no kako su iz iste obitelji Solanaceae, one se mogu spojiti u jednu biljku.

Biljke namijenjene "kućnim vrtlarima"

Ovakve biljke namijenjene su ljubiteljima biljaka koji ne raspolažu sa velikim prostorom, a žele uzgojiti različite vrste povrća, često onima u stanovima koji nemaju mogućnost posjedovanja vlastitog vrta ili njegovog najma. Pojava uzgoja ovakvih biljaka raširenija je u zapadnijim zemljama i to u njihovim velikim gradovima. Na našim prostorima ovakva proizvodnja nema tendenciju postati masovna iz jednostavnog razloga što raspolažemo sa dovoljno obradivih površina pa čak i velikim količinama neiskorištenog obradivog poljoprivrednog zemljišta. Ipak, postoji taj momenat atraktivnosti i zaljubljenici u vrtlarstvo sigurno će smatrati ovo zanimljivom idejom.

Inače, nije ni na našim prostorima strano kalemljenje, no najčešće su predmet kalemljenja voćke, a ne povrće. Gotovo svaki voćar koji se bavi hobistički voćarstvom, u svom voćnjaku ima kalemljene voćke i taj postupak je proveo sam. Posebno je to atraktivno kod starih sorata voća koje su otporne na bolesti pa su izvrsna podloga za neku novu vrstu.

Foto:ModernFarmer


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu smatra se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Kalemljenje Krupir Patlidžan Thompson i Morgan Proizvodnja hrane Kućni vrtlari