Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leskovačka paprika
  • 24.10.2015. 12:00

Paprika ima strateški značaj za jug Srbije

Paprika je jedna od najviše gajenih povrtarskih vrsta u Srbiji, naročito na jugu zemlje (Leskovac i okolina).Odlikuje se, ne samo ukusom, već i velikom hranljivošću, pa je zato izuzetno tražena na tržištu.

  • 503
  • 16
  • 0

Paprika zahteva zemljišta visoke plodnosti i povoljne vlažnosti, a u poslednje vreme ova povrtarska kultura zauzima sve veće površine.

Pored upotrebe svežih plodova za pravljenje raznovrsnih jela i salata, paprika se u podjednakoj meri koristi i za pravljenje mnogobrojnih konzervisanih i sušenih proizvoda. Kao sveža ili na različite načine prerađena upotrebljava se tokom cele godine. S obzirom na to da se masovno koristi za spremanje zimnice, najviše je ima u septembru i oktobru, kada su pijace i ostala prodajna mesta naročito ispunjena plodovima ove biljne vrste.

Strateški značajna kultura

Jelena Stojiljković, poljoprivredni savetodavac u Leskovcu istakla je važnost klimatskih uslova koje zahteva paprika, a osvrnula se i na uticaj visokih temperatura na prinose: "Paprika je kultura koja je strateški vrlo znčajna za područje delovanja PSSS Leskovac. U strukturi setve za 2015. godinu pod paprikom je zasađeno oko 1.500 ha, a svake godine se površine uvećavaju. Paprika pripada grupi povrća koje za svoj uspešan rast i razvoj ima izrazite zahteve za umerenom toplotom, visokim intenzittom svetlosti i vodom. Izrazito visoke temperature, kakve su bile ove godine, utiču negativno na oplodnju i plodonošenje pa zametnuti plodovi ostaju sitni i nerazvijeni."

Za ajvar najbolja - crvena kurtovska paprika

Stojiljković napominje da se za ajvar ove godine najbolje pokazala crvena kurtovska paprika, čije su seme leskovački povrtari doneli iz Makedonije i ukrštali sa domaćim sortama.

"U poslednje vreme tržištu se sve češće nudi veliki broj novih hibrida (najčešće inostranog porekla), ali Leskovac je poznat po domaćim prepoznatljivim sortama koje su tražene na pijacama u celoj Srbiji i to:

  • leskovačka turšijara, koja daje manji prinos ali je najukusnija
  • lokošnička autohtona sorta koja se tržištu nudi kao mlevena, gruvana ili sušena "deset u vezi" ili "na venac"
  • crvena kurtovska paprika za ajvar, čije su seme leskovački povrtari davno doneli iz Makedonije i ukrtštali sa domaćim sortama.

Značajne površine zauzimaju i noviji hibridi u tipu babure i duge bele. Povrtari iz godine u godinu počinju proizvodnju hibridne paprike za ajvar, ali se kao najbolja pokazala upravo crvena kurtovska paprika čiji su plodovi spljošteni po dužini, glatki, presijavajuće površine. Tehnološki stasali plodovi su tamnozeleni, a botanički zreli su crveni. Spada u kasne sorte i zbog zrelih plodova, njihovog čvrstog, sočnog, debelog i ukusnog mesa, veoma je tražena na tržištu", objašnjava Stojiljković.

Prinosi na nivou višegodišnjeg proseka

Što se tiče prinosa, on je na nekim parcelama umanjen zbog visokih temperatura, ali je prosečan prinos na nivou višegodišnjeg. Leskovčani su ove godine primetili pojavu bakterioza i virusa, ali s obzirom na njihov mali broj, nisu uticali na kvalitet i prinos. Cenom paprike, koja se u ovom kraju kretala od 50 do 70 dinara u zavisnosti od krupnoće i kvaliteta, proizvođači su zadovoljni.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Leskovac Jelena Stojiljković Strateška kultura PSSS Leskovac Ajvar Crvena kurtovska paprika Novi hibridi Leskovačka turšijara Lokošnička autohtona sorta Babura Prinosi Cena paprike


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃