Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup povrća
  • 10.02.2021. 12:00

Ove sezone plasman povrća i voća siguran domaćim poljoprivrednicima?

Tamošnjim proizvođačima veoma je važno i to što nema odlaska na pijacu, zagarantovan im je i otkup viška sirovine preko onog ugovorenog.

Foto: Danijela Plavšić (ilustracija)
  • 270
  • 606
  • 0

Aktuelna situacija sa pandemijom korona virusa doprinjela je u velikoj mjeri da se tržište poljoprivrednih proizvoda promjeni. U predstojećoj sezoni, postojeći prerađivački kapaciteti biće usmjereni isključivo prema domaćim farmerima. Sirovine (voće i povrće) za proizvodnju džemova, sokova, raznih salata dolaziće sa naših oranica. 

U skladu s tim, u semberijskim fabrikama za preradu, ovih dana se potpisuju i prvi ugovori sa poljoprivrednicima, kako navodi BHRT.

Prehrambena industrija "Sava Semberija", iz Bijeljine u planu ima da tokom 2021. godine upotrijebi isključivo voće i povrće uzgojeno na našim njivama tako da poljoprivredni proizvođači u ovom dijelu zemlje neće morati brinuti kako će i kome ponuditi proizvedenu robu.

Industrija i farmer su jedna cjelina

Prema riječima nekih povrtara, sve što oni uzgoje biće otkupljeno. "Predali smo 200 tona paradajza, otprilike 400t paprike roge i sve je to uredno isplaćeno. U planu je opet slična proizvodnja".

Smatraju da bi trebalo težiti upravo ovakvom konceptu jer je u interesu opšte zajednice, odnosno, da su poljoprivrednik, industrija i plasman na strano tržište povezani u jednu cjelinu. 

U pomenutoj fabrici razmišljaju o proširenju obima proizvodnje za nekih 20 odsto, a nabavljanje domaćih sirovina, naročito za vrijeme situacije sa korona virusom, ispostavilo se kao dobra ideja. 

Svi proizvodni viškovi su otkupljeni

"Planiramo da svi kapaciteti rade u punom obimu i nadamo se da ova korona neće trajati još dugo. Prošle godine prerađeno je 10.000 tona, a ove nastojimo, ukoliko bi se zdravstvena situacija malo smirila, intenziviranje od 20 posto", navodi direktor fabrike, Stevo Filipović, dodajući kako njihova postrojenja to sve mogu da proizvedu i prerade.

Tamošnjim proizvođačima veoma je važno i to što nema odlaska na pijacu, zagarantovan im je i otkup viška sirovine preko onog ugovorenog, ukoliko se budu javili proizvodni viškovi

"Imamo sigurnost. Na otvorenom tržištu jedne godine je dobro, druge je neizvjesno i zato je ovaj način sigurniji. Ne mora da se ide na pijacu, dovezeš brže", pojašnjava farmer, Radiša Despotović

Interventni otkup kao rješenje ?

U ministarstvu pljoprivrede Republike Srpske naglašavaju da mjerama poput ove nastoje olakšati ljudima posao u poljoprivredi, ali i cjelokupnoj privredi

"Dajemo podršku organizovanoj proizvodnji i otkupu. Na neke proizvode na koje nije nikada, sada se ostvaruje premija i u te svrhe izdvaja se više od polovine budžeta, koji je namjenjen za premiranje povrća", navodi Zoran Maletić, pomoćnik minstra poljoprivrede RS. 

Vlada izdvojila 5 miliona KM za otkup viškova, kao pomoć proizvođačima

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske krajem ljeta prošle godine preduzela je korake i putem Kompezacionog fonda izdvoijla pet miliona KM u cilju interventnog otkupa viškova povrća u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"U cilju potpore farmerima, Ministarstvo poljoprivrede RS razgovarati će sa vlasnicima trgovačkih lanaca, kako bi u tim objektima u budućem periodu, od ukupne količine robe bar polovina bila proizvodi domaće proizvodnje", izjavio je tom prilikom Maletić.


Tagovi

Domaći farmeri Otkup povrća Proizvodni viškovi Voće i povrće Strano tržište Zoran Maletić Interventni otkup


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić