Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni uzgoj
  • 24.08.2020. 12:10
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

Od novinarke do poljoprivrednice - Valentina na Kupresu proizvodi potpuno prirodno povrće

Kao i svaki početak i njen je bio težak pogotovo jer o poljoprivredi nije znala skoro ništa a nije imala ni odgovarajuću mehanizaciju. Nakon odluke da počne proizvoditi povrće, uslijedilo je mnogo učenja i informisanja.

Foto: Facebook/100% Priroda - 100% Domaće
  • 790
  • 158
  • 0

Valentina Duvnjak odlučila se vratiti u rodni Kupres i započeti proizvodnju povrća u, kako ističe, skladu sa prirodom. Na pet dunuma površine koja se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara, njeno povrće dostiže svoj maksimum pa je tako ponosna proizvođačica mrkve od jednog kilograma.

Iako je studirala šumarstvo, takođe je radila i kao novinarka. Zbog lošeg stanja u novinarstvu, odlučila se vrati u rodni kraj te tamo započeti poljoprivrednu proizvodnju na imanju bake i djeda.

"Bukvalno sam doživjela da moram moliti za platu tako da me je to toliko razočaralo da sam jednostavno pustila sve to. Kada sam i dobila posao na jednoj našoj radio stanici, gdje bi mi plata možda bila dobra, jednostavno sam bila zasićena svim tim. Poželjela sam nešto promijenti, probati nešto novo tako da sam odlučila da dođem ovdje, da se vratim na dedovinu i pokušam napraviti nešto drugačije. Poželjela sam da napravim nešto od života i da ne budem tamo neko ko moli za svoj novac", otkriva nam svoju priču Valentina.

Usjevi ovdje ostvaruju svoj maksimum

Kao i svaki početak i njen je bio težak pogotovo jer o poljoprivredi nije znala skoro ništa a nije imala ni odgovarajuću mehanizaciju. Nakon odluke da počne proizvoditi povrće, uslijedilo je mnogo učenja i informisanja.

"Moje znanje u agraru bilo je jako slabo. Znala sam samo ono čega sam se sjećala iz djetinjstva, kada smo na selu sadili baštu. Nismo čak ni živjeli ovdje. Tu su mi bili roditelji mame i tate. Kada sam se vratila, razmišljala sam šta da radim. Prvo smo posadili baštu za sebe i onda sam razmišljajući šta bih mogla pokrenuti, vidjela da je ovdašnje povrće jako dobro i kvalitetno i poželjela sam da tu priču malo intenziviram. Mada je bilo dosta izazovno jer nisam imala apsolutno ništa, ni mehanizaciju ali sam mnogo učila. Znala sam noći da provodim na forumima o poljoprivredi, dosta sam se informisala", prisjeća se ova vrijedna žena svojih početaka.  

Ovdje povrće jako dobro uspjeva

Trenutno na oko pet dunuma površine sije krompir, mrkvu, crni i bijeli luk. Ističe da je njena proizvodnja u potpunosti zasnovana na prirodnim principima i da zbog visoke nadmorske visine, usjevi ostvaruju svoj rodni potencijal.

"Nemam certifikat niti imam želju da ga dobijem. Proizvodim hranu koja je povezana sa prirodom i samo od nje zavisi. Surovo je mjesto ali je ovdje vrlo specifična klima i kratak je vegetacijski ciklus pa sve što raste, čini mi se da je mnogo otpornije. Ovdje je takvo tlo i klima da biljke mogu dostići svoj maksimum. Bez problema mogu dobiti mrkvu od kilogram i to je đubrena samo stajskim đubrivom. Čak u jednom periodu nisam ni đubrivo koristila ili ga stavljam jako malo. Mnogo minerala u zemljištu ima, mnogo hraniva i jednostavno im ova klima odgovara tako da mogu dostići visoke prinose", ističe naša sagovornica.

Svojom proizvodnjom trenutno pokriva teritoriju Banjaluke koja joj je glavno tržište. Ipak za dalje napredovanje u uzgoju, potrebne su joj mašine jer većinu stvari trenutno obavlja ručno.

"Ono što meni trenutno nedostaje je mehanizacija ali neka savremenija, u smislu sijačica za sjeme jer se to sve sad radi ručno. To bi mi recimo trebalo jer sam svake godine proširivala proizvodnju i nije mi problem tržište. Znači potražnja za mojim povrćem je mnogo veća nego što mogu da proizvedem pa se javlja pitanje i radne snage jer ovo već prevazilazi okvire gdje majka i ja možemo sve da postignemo", objašnjava nam Valentina.

Proširenje proizvodnje te emisija o prirodi i poljoprivredi

Njene proizvode traže ljudi iz Austrije i Njemačke, ali kako kaže plan joj je da njena proizvodnja u narednom periodu postane prepoznatljiva unutar granica Bosne i Hercegovine.

"Jednostavno shvatiš da svake godine moraš napredovati. Ne možeš stajati na jednom mjestu. Ili odustaj ili idi dalje jer kad te tržište tjera onda pomjeraš svoje granice, ako naravno imaš ambiciju da proširiš taj posao. Tako da sam ja svake sezone išla korak naprijed i voljela bih jednog dana da to bude priča koja će, ako ništa drugo pokrivati Republiku Srpsku i Federaciju. Neka bude i u tim okvirima, ja ću biti prezadovoljna", priča za Agroklub ova uzgajivačica.

Želja joj je uklopiti prirodu, poljoprivredu i novinarstvo

Iako joj je poljoprivreda trenutno glavno zanimanje, želja joj je da se u budućnosti vrati novinarstvu koja je njena velika ljubav.

"Ponekada napravim izlet u taj svijet, odradim po neku manifestaciju. Ove godine zbog korone to je malo stalo. Novinarstvo je moja ogromna ljubav i voljela bih da jednog dana radim neku emisiju o prirodi pa da uklopim novinarstvo, prirodu i poljoprivredu", otkriva nam ona za kraj.


Tagovi

Valentina Duvnjak Proizvodnja povrća Radna snaga Mehanizacija Tržište Upotreba đubriva Primjena stajskog đubriva


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.