Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 14.05.2021. 09:40
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Od idućeg mjeseca biće dostupno organski uzgojeno povrće sa Mojmila

Potražnja za povrćem uzgojenom na Mojmilu je prilično velika zato što su kupci prepoznali razliku između hrane proizvedene na organski način i one koja je dostupna na pijacama ili marketima.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 126
  • 27
  • 0

Ovih dana su u toku pripreme, kao i sadnja proljetnih povrtlarskih vrsta poput paprike, paradajza, patlidžana, krastavca i tikvica na poljoprivredno - edukativnom poligonu urbane poljoprivrede na Mojmilu.

Prednost ovog tipa uzgoja je taj što se proizvodnja odvija na potpuno prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava za zaštitu usjeva ili vještačkih đubriva. Svježe povrće, koje je tek ubrano, građani Sarajeva mogu kupiti u junu, na Mojmilu ili na Eko štandu, kod sportske dvorane Dobrinja, stoji u zvaničnom saopćenju sarajevske Općine Novi grad.

Proljetna sadnja se odradila nakon uspješno završene jesenje proizvodnje, a tom prilikom su plasirani na tržište mladi luk, salata, špinat i blitva. 

Potražnja za povrćem uzgojenom na Mojmilu je prilično velika zato što su kupci prepoznali razliku između hrane uzgojene na organski način i one koja je dostupna na pijacama ili marketima pa u skladu s tim, svake godine se proširuju proizvodni kapaciteti. Konkretno, ove sezone proizvodnja je intenzivirana na još 400 kvadratnih metara plasteničkog uzgoja, što je sve ukupno oko 1.800 metara kvadratnih proizvodnje u zatvorenom prostoru.

Na jesen stiže i organski krompir

"Tokom ove nedjelje posijati će se i krompir, na površini od jednog hektara, u Bojniku tako da će građanima biti na raspolaganju na jesen", navode iz preduzeća "Lokom", zaduženom za organski uzgoj. U 2020. godini pomenuta firma uspješno je plasirala više od 15 tona organskog povrća

Ekološki vid uzgoja povrća sve više je priznat način proizvodnje hrane, a koji može da zadovolji potrebe i širih društvenih zajednica, Pored toga, predstavlja i jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da u blizini imaju zdravu, a pri tom domaću hranu što je posebno značajno sada u vrijeme pandemije korona virusa. 

Udvostručena proizvodnja organske hrane na padinama Mojmila

Podsjetimo, prethodnih godina proizvodnja na Mojmilu se odvijala na oko 700 metara kvadratnih zatvorenog prostora, a u 2020. kapaciteti su gotovo uduplani. "Značajno je povećan i plastenički uzgoj, sa dodatnih 600 kvadratnih metara u objektima, a u pripremi je i plastenik u kojem će se od narednog proljeća krenuti sa proizvodnjom vlastitog rasada sezonskog cvijeća", izjavio je tom prilikom Adnan Šabanović iz preduzeća Lokom koje posjeduje i certifikat za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Navedeni proizvodno - edukativni poligon urbane poljoprivrede započeo je sa radom u 2017. godini, uz podršku Vlade Švicarske, na padinama Mojmila, gdje je na površini od deset duluma zasnovana proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 1.800 metara kvadratnih uzgajaju se razne povrtlarske kulture.


Tagovi

Uzgoj povrća Organski uzgoj Svježe povrće Plastenička proizvodnja Zdrava hrana Domaća hrana Sezonsko cvijeće


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...