Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viša cijena
  • 08.06.2022. 09:00

Očekuje se dobra sezona kornišona - bh. krastavci kvalitet gube na granici?

Udruženje proizvođača krastavca kornišona TK pokrenulo inicijativu kod Ministarstva vanjske trgovine BiH o rješavanju problema koji proizvođači trpe već treću godinu na GP Gradiška

Foto: Facebook/Suad Selimović
  • 382
  • 70
  • 0

Za nešto više od deset dana očekuju se prvi ovogodišnji prinosi kornišona. U Bosni i Hercegovini zasađeno je više od 1,7 miliona biljaka i očekuje se više od 5.000 tona plodova. Otkupna cijena će u sve tri klase biti veća za pet feninga po kilogramu.

Uzgoj ove kulture je najrasprostranjeniji u Živinicama, a prema riječima predsjednika Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Kornišon", Jasmina Selimovića, u njihovoj otkupnoj stanici će se ove godine proizvesti oko 400 tona.

"Imamo oko 90 dunuma krastavaca zasađeno. Završili smo sve ugovore s kooperantima. Uskoro će početi i prvo branje. Što se tiče zasada sve je u najboljem redu, samo da ne bude nevremena", kaže Selimović.

Više cijene

Od uzgoja kornišona se može lijepo zaraditi i živjeti, dodaje. Uprkos poskupljenjima repromaterijala, on je svoj uzgoj je s dva, proširio na šest dunuma.

"Da nemam računa ne bih to radio, znači ko hoće raditi može i zaraditi. Skuplje je sve ove, međutim, pomogao nam je IFAD, imamo 60 posto popusta. Ulaganja jesu veća za 20 posto nego lani", ističe.

Trenutna temperatura i vlaga pogodni za rast i razvoj zasada

Kada je riječ o otkupnim cijenama one su ove godine više za 0,05 KM/kg u odnosu na prošlu godinu i iznose:
1. klasa – 1,55 KM
2. klasa – 0,75 KM
3. klasa – 0,20 KM

Problemi na granici

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije TK-a u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, Suad Selimović, kaže da su trenutna temperatura i vlaga pogodni za rast i razvoj zasada. On navodi i da je Udruženje proizvođača krastavca kornišona TK pokrenulo inicijativu kod Ministarstva vanjske trgovine BiH o rješavanju problema koji proizvođači trpe već treću godinu na graničnom prijelazu Gradiška. To je, inače, jedini prijelaz koji koriste bh. izvoznici kornišona.

"Na tom prijelazu u Hrvatskoj, granični fitosanitarni inspektori rade samo do 15 sati, a vikendom ne rade. Radi čekanja na granici i po dva dana, samo zbog pregleda dokumentacije, jer su utovari zapečaćeni od strane naših inspektora, naši izvoznici trpe štetu jer ne stižu na istovar na vrijeme. Kupci vrlo često imaju primjedbe na kvalitet", napominje on, dodavši kako su posljedica toga umanjene vrijednosti faktura.

I Jasmin navodi da su prethodnih godina imali smo velikih problema jer roba stoji i gubi na kvalitetu

"Poslije imamo problema s otkupljivačem u Njemačkoj i Austrija, ne stiže im svježa roba kakva bi trebala. Naravno da se to negativno održava na naše poslovanje jer kupac hoće kvalitet i kada stigne manjkava roba i plate je manje", pojašnjava nam.

Treba napomenuti i da svi granični prijelazi za svježe proizvode u Evropi rade svaki dan 24 sata.


Tagovi

Krastavci Kornišoni Izvoz kornišona Suad Selimović Jasmin Selimović Živinice Privredna komora TK Svojat


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.