Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme za zaštitu
  • 24.05.2022. 12:00

Obavijest za proizvođače krompira - plamenjača napada list, stabljiku i gomolje

U klimatskim  uslovima koji su već petnaestak dana prisutni temperature iznad 25 stepeni Celzijusa, s periodičnom kišom, pogoduju razvoju gljivičnih bolesti kao što je koncentrična pjegavost

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 440
  • 32
  • 0

Plamenjača krompira (Phytophthora infestans) ekonomski je najvažnija bolest ove kulture. Napada list, stabljiku i gomolje. Na listu se najprije vide žute pjege koje s vremenom postaju smeđe, a tkivo unutar pjega se suši.

U klimatskim  uslovima koji su već petnaestak dana prisutni temperature iznad 25 stepeni Celzijusa, s periodičnom kišom, pogoduju razvoju gljivičnih bolesti kao što je koncentrična pjegavost (Alternaria solani), navode iz savjetodavne službe Ministarstva privrede KS.

Simptomi zaraze

Simptomi se manifestiraju na donjim listovima na kojima se javljaju pjege unutar kojih su koncentrični krugovi.

Zaraza često počinje na vrhu lista i širi se u obliku slova V. U povoljnim uslovima za razvoj ovog patogena pjege se relativno brzo šire i međusobno spajaju uslijed čega cijeli list nekrotira i dobija izgled "kao da je plamenom spaljen", pa otuda i naziv bolesti plamenjača. Simptomi su kasnije vidljivi i na stabljici krompira.

Spore gljive se brzo šire, posebno krajem maja, ukoliko je vlažno vrijeme. Glavni izvor zaraze su gomolji, prepoznatljivi po plavo–smeđim površinskim udubljenjima. Na presjeku gomolja, u unutrašnjosti ispod pjega tkivo ima smeđe–rđastu boju. Oboljele gomolje obično naseljavaju saprofitni mikroorganizmi, zbog čega one truhnu i imaju neprijatan miris.

Mjere zaštite

Važno je da proizvođači krompira pregledaju svoje usjeve te obave mjere zaštite što prije. Za suzbijanje plamenjače krompira mogu se koristiti neki od sljedećih fungicida: Polyram DF, Infinito, Orvego, Equation Pro, Neoram WG, Star 80, Cuprablau Z 35 WG, Ridomil Gold MZ Pepite, Bordovska juha caffaro 20WP i dr.

Preparati kao što su: Ortiva, Zaftra Azt 250 SC, Signum i drugi, mogu se koristiti za suzbijanje koncentrične pjegavosti.

Preparate obavezno koristiti u skladu s uputstvom proizvođača, a praznu ambalažu potrebno je pohraniti na propisan način, svako tretiranje je potrebno evidentirati.

Sprječite plamenjaču krompira obranim mlijekom, preslicom, kamenim brašnom

U ekološkoj proizvodnji, kako savjetuju iz Instituta za zdravlje hrane, obrano mlijeko ima ulogu stvaranja zaštitnog sloja na listu te djeluje preventivno protiv gljivičnih oboljenja. Najbolje je koristiti domaće punomasno ili obrano mlijeko.

Priprema: 1 litra domaćeg polumasnog mlijeka razrijedi se s kišnicom u omjeru 1:10. Time se prskaju biljke krompira svakih sedam dana, ali i nakon kiše. Kod obranog mlijeka primjenjuje se omjer 1:1 (1 litra obranog mlijeka razrijedi se u 1 litri kišnice).


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Plamenjača krompira Phytophthora infestans Zaštita krompira Ekološka proizvodnja Fungicid Mlijeko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]