Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lubenice
  • 28.09.2020. 09:10

Nikad gora godina za lubeničare: Nije pomogla ni sukcesivna sadnja?

Lubenica je osjetljiva na niske temperature. Ako ona prilikom uzgoja padne ispod 10C°, biljke počinju žutiti i teško se oporavljaju čak i kada nastupe povoljniji uslovi.

Foto: Julijana El Omari
  • 183
  • 295
  • 0

Lubenice i dinje u velikom procentu uzgajaju se i kod nas, ali ipak našim tržištem preovladava grčki, turski i makedonski bostan. Zašto je to tako ?

U posljednje vrijeme mnogi iz znatiželje pokušavaju proizvesti lubenicu na okućnici za svoje potrebe i to im uspjeva, koristeći obično sjeme iz poljoprivrednih apoteka. U tom slučaju ne teži se ka kvantitetu već ka kvalitetu što proizvođači i postižu.

Ova povrtarska vrsta smatra se idealnom dijetalnom namirnicom zbog visokog sadržaja šećera, a niske kalorične vrijednosti. Bogata je vitaminima (A, C, B1, B6), mineralima (K, Mg), antioksidansima i sadrži nešto vlakana. Odlična je za gubitak kilograma jer neutrališe glad i povoljno djeluje na varenje. Smatra se najučinkovitijim čistačem organizma.

Kritičan uzgoj na temperaturama ispod 10C°

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je povrće koju mnogi pogrešno svrstavaju u voće. Spada u porodicu tikava Cucurbitaceae. Porijeklo vodi iz Afrike. Najveći proizvođači su: Kina, Amerika, Turska, Grčka, Španija, Brazil, Egipat i druge zemlje sa sunčanom i toplom klimom. Pri proizvodnji, osim vode treba osigurati kvalitetnu i izbalansiranu ishranu. Obično se kod ovog povrća primjenjuju odgovarajuća vodotopiva gnojiva prema određenim fazama razvića biljke. Preporučuje se poštovati plodored svake četvrte godine, a dobri predusjevi su joj: paradajz, paprika, krompir i trave.

Zašto uvozimo strani, a naš svjež bostan propada?

Kao i sve druge vrste iz porodice tikava, osjetljiva je na niske temperature. Ako ona prilikom uzgoja padne ispod 10C°, biljke počinju žutiti i teško se oporavljaju čak i kada nastupe povoljniji uslovi. Riječ je o heliofilnim biljkama za čiji pravilan rast i razvoj treba dosta svjetlosti. Oblačno vrijeme izuzetno loše utiče na njihov razvoj, naročito u vrijeme rasta ploda. Zbog svega navedenog lubenicu je teško proizvesti jer je veoma zahtjevna, a osim toga sklona je i oboljijevanju. Najčešće se zarazi od uzročnika plamenjače, antraknoze, crne pjegavosti lista, truleži stabljike te pepelnice. Od insekata česti su napadi lisnih ušiju, tripsa i rjeđe buhača.

Ove godine pojedini prozvođači imali su velike probleme u prozvodnji zbog hladnog i kišovitog proljeća i početka ljeta. Jedan od njih je i poljoprivrednik Dragan Savić.

Sukcesivna sadnja za siguran plasman

Savić se odavno opredijelio za proizvodnju lubenice. Shvatio je da mu sukcesivna sadnja osigurava plasman pa nju primjenjuje već dugi niz godina. Proizvodni proces započinje od same sjetve za koju koristi poznate hibride lubenice, što ukazuje da sam proizvodi rasad, ali jedan dio sadi i direktno. Trudi se da što manje primjenjuje pesticide nije pristalica kalemljenja lubenice na tikvu. Smatra da je zbog načina na koji je on uzgaja, slađa i ukusnija. Teži više da proizvede kvalitetan plod nego da ima više plodova koji su bez ukusa. Zbog takvog stava zadržao je stalne kupce.

Slatka lubenica mora biti ženska, imati glatku peteljku, zlatnožutu mrlju...

"Ova godina za mene bila je katastrofalna. Nikad gora. Hladno vrijeme i učestale padavine tokom vegetacijskog perioda, preko ljeta, učinile su da mnoge biljke nisam mogao sačuvati od plamenjače koje je najviše bilo, pored ostalih bolesti. Kako praktikujem postepenu sadnju nešto malo je ostalo još da se ubere. Pored nje, na pet duluma uzgajam i dinje", kaže za Agroklub ovaj poljoprivredni proizvođač.  

 Dodaje kako za sada ne planira povećavati površine jer sve što proizvede uspije da proda od kuće, a to je oranica koju sa ukućanima uspjeva obraditi, a da ne unajmljuje dodatnu radnu snagu. Ranu lubenicu uzgaja u niskim tunelima, a kasnu na ovorenom. Osim toga bavi se i uzgojem ostalog povrća, ratarstvom i stočarstvom, ali samo za svoje potrebe.  


Tagovi

Uzgoj lubenice Izbalansirana ishrana Niski tuneli Sukcesivna sadnja Siguran plasman Dragan Savić Poljoprivredni proizvođač


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]