Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski luk
  • 28.02.2020. 11:30

Nestašica crvenog luka uzrokovala veći rast cijene

Cijene sjemenskog luka i ovog proljeća su porasle. Povrtari smatraju da je to posljedica toga što uvezeni luk ipak nije završio na domaćem tržištu.

Foto: Deposithphotos/zlaja
  • 1.074
  • 119
  • 0

Proljetna sadnja crvenog  luka već je krenula, ali ipak neće sve proteći po planu jer u poljoprivrednim apotekama, u Republici Srpskoj vlada nestašica sjemenskog materijala. Zbog ove situacije i njegova cijena je povećana pa tako jedan kilogram košta i do 5 KM. 

Već neko vrijeme ne može se naći ovaj luk na tržištu, a do skoro je koštao oko 3 - 3,5 KM. kako navode nezavisne.com

Tamo gdje može da se pronađe, on je znatno skuplji. "Trenutno ga ima, ali mu je cijena znatno viša nego prethodnih godina u istom ovom periodu, odnosno, košta od 4 do 5 KM", kako kažu u jednoj poljoprivrednoj apoteci, u Prijedoru. Ističu da su zbog nestašice morali da povećaju cijene.

BiH prinuđena da uvozi sjemenski materijal

Poljoprivrednici su takođe neprijatno iznenađeni ovom situacijom.

Predsjednik Udruženja povrtara RS, Branko Mastalo, navodi da ovo i nije tako iznenađujuće jer u BiH ne postoji sjemenska proizvodnja pa je država zbog toga prinuđena da ga uvozi. 

"Kako sada stvari stoje, stanje je prilično isto kao i prošle godine. Luka još uvijek može da se nađe na tržištu, samo je neizvjesno do kada. Cijena takođe raste, već je oko 5 KM", rekao je Mastalo.

Logično je da je skuplji finalni proizvod, ako je sjeme u startu skuplje, a kao posljedica toga i cijene hrane su veće. 

"Sada smo u situaciji da je na pijacama domaće proizvedeno povrće previše skupo za stanovništvo", naglašava on.

I prošle godine ista situacija 

Povrtari smatraju da je ova situacija sa sjemenskim lukom proistekla, kako kaže, zato što je luk namijenjen za bosansko tržište iz Holandije, završio ipak na ruskom. 

"Velika je vjerovatnoća da je uvezeno manje sjemena u odnosu na onu količinu u 2019. godini, u istom periodu", zaključuje predsjednik Udruženja.  

Podsjećamo da je prošle godine, u ovo vrijeme, cijena sjemenskog luka bila značajno visoka, usljed suše u zemljama proizvođačima ali i zbog niskih ostvarenih prinosa. Cijene luka bile su i do 50 odsto veće, u odnosu na prosjek iz 2018. godine. 

Cijene sjemenskog luka i krompira duplo veće u odnosu na prošlu godinu


Tagovi

Sjemenski luk Crveni luk Sadnja luka Proljetna sadnja Niski prinosi Povrtari Cijene hrane Branko Mastalo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]