Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPZ "Agrofood"
  • 02.04.2022. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Nedostatak radne snage sprečava širenje poljoprivrednih parcela

Vlasnik ove zadruge, Senad Omerović, proizvodnjom rasada i povrća bavi se više od 20 godina. Počeo je na maloj parceli, a nakon toga je u zakup uzeo 35 dunuma zapuštenog zemljišta

Foto: Sakib Smajlović
  • 209
  • 82
  • 0

Opštu poljoprivrednu zadrugu (OPZ) "Agrofood" iz Konjević-Polja kod Bratunca, Senad Omerović je osnovao prije desetak godina s ciljem proizvodnje zdrave hrane. Danas se u ovoj zadruzi na tromeđi općina Zvornik, Bratuna i Milići, godišnje se proizvode 300.000 raznog rasada povrća. 

Zadruga je osnovana 2013., a pet godina kasnije, od Organske kontrole (OK), zvanično dobiva certifikat za organsku proizvodnju rasada i svih vrsta povrća.

Emina Salihović, agronom OPZ "Agrofood“, kaže da se proizvodnja rasada i povrća obavlja na površini 35 dunuma zatvorenog i tri otvorenog zemljišnog prostora.

Rasad je pogodan za druge organske proizvođače

"Bavimo se proizvodnjom organski certifikovanog voća i povrća. U zavisnosti od godišnjeg doba kod nas možete pronaći: salatu, špinat, blitvu, brokulu, karfiol, mrkvu, luk, boraniju, krompir, paradajz, papriku, tikvu, tikvicu, rotkvu, rotkvicu, peršun, bosiljak, rukolu, jagodu, kukuruz osmak u zrnu ili brašnu, dinje, lubenice, jagode, dinje, lubenice i drugo povrće", navodi je Salihović.

Kaže da organski, certificirani rasad proizvode za maloprodaju i veleprodaju, a za veće količine rade po narudžbi kupca. Rasad je pogodan za druge organske proizvođače, koji nemaju certifikat. Na godišnjem nivou ovdje se, ističe, proizvede više stotina komada raznog rasada povrća.

Prirodni ajvar

Osim redovne djelatnosti, u ovoj zadruzi počela je i proizvodnja prerade organskog povrća i na policama svih tržnih centar u BiH, mogu se kupiti njihovi proizvodi, među njima i "Bio ajvar", koji je 100 posto prirodan. 

Proizvodnja na površini 35 dunuma

"Osim plasmana u bh. tržne centre, naše proizvode u manjim i većim količinama prodajemo po narudžbi kupaca. Plantaža se nalazi pored magistralnog puta Zvornik – Sarajevo te dosta putnika namjernika svrate i kupuju rasad i povrće", naglasila je.

Nedostatak radne snage

Vlasnik ove zadruge, Senad Omerović, proizvodnjom rasada i povrća bavi se više od 20 godina. Počeo je na maloj parceli, a nakon toga je u zakup uzeo 35 dunuma zapuštenog zemljišta.

Uredio je njivu, doveo vodu i struju i danas je jedan od najvećih proizvođača povrća u BiH. Pored plastenika i staklenika izgradio je objekte za smješta alata, mehanizacije i drugih potrepština, a tu je i sjedište firme.

"Planirao sam proširiti plantažu, ali zbog nedostatka radne snage, što mi je trenutno najveći problem, odustao sam od te namjere", kaže Omerović.

Inače dnevnice za sezonske poslove na njivama i u voćnjacima u prosjeku se kreće od 40 do 100 KM. Proizvođači su često prinuđeni i uvoziti radnu snagu, dok domaći radnici odlaze na posao u susjedstvo. Svjedoče i kako je svake godine sve manje radnika koji bi radili na njivi.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja povrća Proizvodnja voća Poljoprivreda Agrofood Senad Omerović Emina Salihović


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]