Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lovaković
  • 29.07.2017. 18:00

Na tri hektara uzgaja 120.000 sadnica kupusnjača

OPG Lovaković je registriran 2015. godine, a Darko Lovaković, nositelj gospodarstva, još se 1991. godine počeo baviti proizvodnjom kupusnjača u Slavonskom Brodu.

  • 1.662
  • 78
  • 0

OPG Lovaković je registriran 2015. godine, a Darko Lovaković, nositelj gospodarstva, još 1991. godine se počeo baviti proizvodnjom kupusnjača u Slavonskom Brodu. U poslu mu pomažu žena i djeca, a Darko već godinama radi u vodovodu, te mu je OPG dodatna djelatnost. Proizvodnja mu se proteže na tri hektara i uzgaja Bravo hibrid, Agresor i Varaždinac te sveukupno ima 120 tisuća sadnica.

Kod kupusnjača je proizvodnja zahtjevna iz razloga što se svi hibridi ne mogu uskladiti i odjednom posaditi.

"Kupusnjače krećem saditi već od polovice 5 mjeseca, da bi došle do 10 mjeseca kada je faza kiseljenja. Berbu kupusa obavljamo ručno i traje od 9 do 11 mjeseca. Za prihranu koristim Profesional gnojivo i ne idem sa gnojivima ništa u zemlju, nego radim samo folijarnu zaštitu koja ide isključivo preko lista već 3 godinu zaredom. Prihrana listom je bolja, jer ne šteti zemlji i ne moram mijenjati plodorede iako se oni inače mijenjaju", rekao nam je Darko.

Uzgaja kupusnjače godinama i nema problema s bolestima

Kupusnjače, dodaje, uzgaja godinama i nema problema s nikakvim bolestima niti oštećenjem sadnica, jer radi zaštitu. Ima, doduše, dosta problema sa korovima, te ponajviše sa ambrozijom iako to sve dosta uspije sam riješiti.

"Navodnjavam sa raspršivačem iz kanala u blizini te pumpa tjera raspršivače i oni ispuštaju vodu kao da pada kiša. Korisnik sam poticaja i zadovoljan sam s njima iako sam za 3 ha uložio oko 60 tisuća kuna, a dobio 10.000 kuna poticaja. Sve proizvode prodajem na pijaci, te imam stalne kupce već godinama i ljudi nas već dobro znaju. Prosjek po glavici kupusa je inače 2 -2,5 kg, a ja imam 5 kg Bravo hibrida. Ove godine sam krenuo sam sortom Agresor, te sam se odlučio na njega, jer je dosta otporan na pucanje glavica", opisuje.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i sjeme. Kupus je u RH po površinama među prvim mjestima s oko 10.000 ha, ali sa slabim prinosom od oko 16 t/ha. U kontinentalnom dijelu uzgaja se za jesensku berbu i preradu, a u primorskom djelu se uzgaja u proljeće. Kupus je kultura koja najbolje uspijeva u prohladnom i vlažnom podneblju. Upotrebljava se u svježem, kuhanom ili konzerviranom stanju naročito tijekom zime.

Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim i strukturnim tlima

Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim i strukturnim tlima slabo kisele do neutralne reakcije (pH 5,5-6,5). Za ranu proizvodnju najviše odgovaraju laka, topla, pjeskovita tla, a za kasnu teža i plodnija tla koja bolje drže vlagu. Osnovna obrada tla vrši se obavezno u jesen na dubinu 25-30 cm. Poorano zemljište se ostavlja prezimiti u otvorenim brazdama. Priprema tla za rasađivanje ranog kupusa počinje odmah u proljeće i sastoji se od kultivacije, drljanja i valjanja. Valjanje tla je obavezna mjera jer kupus ne podnosi rastresito tlo. Za kasni kupus koji dolazi kao postrni usjev, zemljište se ore i odmah priprema poslije skidanja prethodnog usjeva.

Foto Pixabay/sarangib


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Bravo hibrid Kupusnjače Kupus


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!