Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gornji Vakuf
  • 06.02.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf

Na pijacama dlanove trljaju samo zbog zime - meso skuplje, voće i povrće k'o i lani

Zelena pijaca u Gornjem Vakufu-Uskoplju sve je slabije ponude i posjećenosti. Provjerili smo je li se globalno poskupljenje odrazilo na domaće proizvođače, te kakve su cijene voća, povrća i suhog mesa.

Foto: Naila Čaušević
  • 463
  • 72
  • 0

Nekada je Zelena pijaca u Gornjem Vakufu-Uskoplju vrvila od ljudi i ponude, danas je gotovo pusta iako se tezge pune samo jednom sedmično – srijedom. Svakodnevna poskupljenja, odlazak mladih iz naše zemlje te smanjenje kupovne moći građana su sve očitiji.

Na pijaci tek četiri-pet štandova s voćem i povrćem, tri sa suhim mesom i sudžukom i nekoliko sitnih prodavača mliječnih proizvoda. Kupaca skoro da i nema. Prodavači se nadaju da je zbog temperature koja se spustila do nule, a pod nogama snijeg i led koji otežavaju hodanje, pogotovo starijim osobama. 

Poskupilo meso

Osjeti se nedostatak svijeta, građana, odlazak ljudi, slabija je posjećenost pijacama, priča nam Nihad Gurbeta koji je na svojoj tezgi uredno složio proizvode i s nadom gleda u tek ponekog prolaznika kroz pijacu.

Moguće je, kaže, da kupci idu u tržne centre zbog hladnoće.

Cijene kao i lani

to se tiče domaćih proizvoda, svake godine je tu negdje cijena, ne varira puno, kako je sve ostalo poskupilo, voće i povrće i nije, uvijek je špinat bio tri-četiri marke u ovo vrijeme godine. Narod je u teškom situaciji pa se osjeti ta slabija kupovna moć", priča nam Gurbeta, koji se pored prodaje na pijaci bavi i poljoprivredom. 

U zimskoj sezoni u plastenicima uzgaja luk, špinat i  krompir, a u ljetnoj papriku, paradajz, krastavice i drugo povrće.

Na drugom štandu Vahid Mangić, dugogodišnji proizvođač suhog mesa i sudžuke. Stigao je iz Viteza, a svoje proizvode odavno uglavnom plasira na lokalnim pijacama. Poskupilo je, kaže, meso na pijaci.

"Poskupilo i u nabavci, jer sama cijena stoke je otišla gore, po mojoj slobodnoj procjeni čak i za 20-30 posto. To se direktno odražava i na kupovnu moć, jer cijene samo rastu, od električne energije, goriva, pa do osnovnih prehrambenih proizvoda", priča Vahid.

Osjeti se manja potrošnja mesa

Uzrok poskupljenja mesa, prema njegovom mišljenju, je i činjenica da Bosna i Hercegovina ima siromašan stočni fond, koji slabi iz godine u godinu. Zbog toga su mesari i prerađivači mesa primorani uvoziti meso iz okruženja.

"Kupci  i dalje kupuju, jer meso se mora jesti, mada se osjeća manja potrošnja. Ja mislim  da je uzrok tome, odlazak mlade populacije koja može jesti, a može i raditi. Uglavnom ostaju starije osobe, penzioneri, koji ili nemaju mogućnost da kupe ili su im doktori zabranili da jedu suhovinu zbog slabog zdravlja", dodaje Mangić.

Cijene približne prošlogodišnjim

Kupci se uglavnom žale na visoke cijene, globalna poskupljenja i led pod nogom. Kažu da se hrana kupovati mora, usklade se sa svojim mogućnostima i kupe ono što je za kuću neophodno. Iako njima djeluje da je voće i povrće poskupilo, prodavači ističu da je cijena ista prethodnih godina u ovom periodu. 

Nabavne cijene voća kao i ranije

"Cijene su približno iste svake godine u ovo doba, i nabavne cijene voća su iste kao i proteklih godina. Manje narod izlazi na pijacu zbog hladnoće, ali i dalje prodamo, roba ne propada", kaže Fahira Prijić, koja sa suprugom Adilom svake godine proizvodi velike količine luka i kupusa. 

Ove godine čak planira povećati proizvodnju, na površini od 2,5 dunuma će zasaditi oko 350 kilograma sadnog luka, dok će kupus uzgajati na 15 dunuma zemljišta.


Fotoprilog


Tagovi

Gornji Vakuf- Uskoplje Cijene voća i povrća Zelena pijaca Nihad Gurbeta Vahid Mangić Fahira Prijić


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...