Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene na tržnicama
  • 05.08.2016. 13:30

Na dubrovačkoj tržnici paprike i do 15 kn/kg!

Kako se kreću cijene voća i povrća na tržnicama, istražili smo sami!

  • 2.154
  • 189
  • 0

Da je veliko, zdravo i svježe povrće ujedno najbolje povrće, potvrđuje gospar Niko Klečak iz Konavala koji na dubrovačkoj tržnici prodaje cijelu lepezu zdravih proizvoda iz vrta. Njegovo povrće je specifično JER se radi o velikim plodovima izrazito istaknute boje, što je odraz kvalitete i brige o povrću.

Povrće koje se može pronaći na njegovom gospodarstvu su krastavci, krumpiri, rajčice, paprike, salata, patlidžani, luk. Otkriva nam i što se ovih dana najviše kupuje na dubrovačkoj tržnici. "Sada u ovim ljetnim vrućim danima, najviše se ipak prodaje voće, dinja i lubenica koje su idealne za osvježenje, ali i vrlo tražene."

Najatraktivnije i najfascinantnije njegovo povrće su kako smatra, velike zelene paprike. Svakodnevni odlazak na tržnicu, volja za radom, trud i ljubav prema domaćoj proizvodnji su ono čime se izdvaja od mase.

Zelena paprika - jer dozrijeva najranije

Poznato je da paprika postoji u crvenoj, žutoj ili zelenoj boji, ali Niko se odlučio za zelene. Specifičnost zelene paprike je da je malo gorkastog okusa za razliku od crvene i žute.

Uzgoj paprika nije težak, što je dodatna prednost, a za one koji ih vole one u zelenoj boji, dobra vijest je da upravo takva vrsta paprika dozrijeva najranije. Upravo je to rano dozrijevanje rezultat dobrog izvora vitamina i minerala, jer što ranije dozrijeva - veći je izvor vitamina i minerala. "Također ima više C vitamina nego naranča", ističe Niko.

"Za sadnju paprika potrebno je obratiti pozornost na to da se radi o povrću koje voli mnogo sunca. Ovisno o vrsti paprike, trebale bi biti udaljene nekoliko centimetara, a vrlo je važno da korijen ide duboko u zemlju. Morate razmišljati razumno i izdvojiti potrebno vrijeme koje morate uzeti za period između sjetve i pikiranja", savjetuje ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Paprike su povrće koje zahtijeva puno vode počevši od trenutka nicanja pa do kraja njihovog perioda rasta, a danas u svijetu se uzgaja oko 50 sorti paprika.

Cijene povrća i voća na hrvatskim tržnicama

Tijekom mjeseca srpnja obišli smo tržnice u tri hrvatska grada- Zagreb, Split i Dubrovnik i doznali cijene povrća i voća koje se najviše konzumira u ljetnim mjesecima. Selekcija se odnosila na povrće - rajčice, paprike, tikvice, krastavce, salatu te na voće dinju (u Dubrovniku ovo voće zovu pipun), šljive i breskve.

Na zagrebačkoj tržnici Kvatrić kilogram rajčice stoji 10 kn, isto kao i paprike i tikvice. Kilogram krastavaca je nešto jeftiniji i stoji 8 kn, kao i zelena salata. Kilogram dinje je 10 kn, šljive osam, breske 12 kuna. Na Glavnom pazaru u Splitu situacija je nešto drugačija. Rajčica stoji osam kn, paprika šest kn, a krastavac sedam kn, kao i dinja. Šljiva se cijeni po pet kn za kilogram, a breskva 12 kn.

U Dubrovniku rajčice i tikvice po 12 kn/kg

Na Tržnici Sućidar Split cijena kilograma rajčice, paprike, tikvice i krastavca je 10 kn, dok je cijena zelene salate 14 kn. Cijena kilograma dinje i šljive je osam kn, breskve 12-18 kn, a lubenice 5 kn po kilogramu. Proizvođačo na Tržnici Lapad Dubrovnik nude rajčicu i tikvicu po visokih 12 kn po kilogramu, papriku i krastavac po 15 kn te salatu po pet kn.

Dinja (pipun) stoji 12 kn po kilogramu, dok šljiva i breskva dosežu nevjerojatnih 20 kn po kilogramu.

Gledajući cijene na tržnicama ova tri grada, najskuplje paprike se prodaju u južnoj Dalmaciji, točnije u Dubrovniku, dok najjeftiniju dinju odnosno kako neki kažu pipun prodaju na splitskom području. Zagrebačko područje ima solidne cijene u svakom smislu koje ne odskaču previše već su prilagodljive svakom budžetu.


Povezane biljne vrste

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Dinja

Dinja

Sinonim: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum | Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae te bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvate na početku ljeta, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Svjeze povrce Niko Klecak Dubrovackoj trznici Povrce Boje Kvalitete Krastavci Krumpiri Rajcice Paprike Salata Patlidzani Luk Briga o povrcu Vrsti povrca Voce Dinja Zdravo voce Zelene paprike Crvenoj Zutoj Zelenoj Uzgoj paprika Dozri


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]