Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kornišona
  • 06.08.2016. 08:00

Moguć i prestanak otkupa kornišona?

U BiH preko 7.000 kooperanata se bavi proizvodnjom kornišona, a nastala bi situacija mogla ugroziti njihovu egzistenciju.

Foto: Kornišon/Facebook
  • 10.504
  • 523
  • 0

Zbog ozbiljnih poremećaja na svjetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine upitan bi mogao biti i otkup kornišona!

Trenutne štete u BiH se procjenjuju na nekoliko miliona KM, a moguće su i do 20 miliona KM. U BiH preko 7.000 kooperanata se bavi proizvodnjom kornišona, a nastala bi situacija mogla ugroziti njihovu egzistenciju.

400.000 kg kornišona završilo u smeću

Naime, kako je doznao klix.ba, nije samo propalo oko 400.000 kilograma krastavaca u krugu zadruge Voćar-Agrona. Firma Bašo d.o.o. bacila je dosad 238 tona kornišona. Trenutno, kažu, nemaju pozitivnih saznanja da će se tržište sanirati i da će europski otkupljivači vršiti otkup kornišona iz BiH. Ovisno o tržištu, moguća je i obustava otkupa.

Firma Agrodar s.p.z. iz Bihaća također im je rekla da su pretrpjeli velike štete, te uništili preko 500 tona robe. Kritična je situacija i kod najvećeg otkupljivača kornišona, firme Agrona d.o.o. Živinice, koja dosadašnju štetu procjenjuje na oko 500.000 KM.

Na redu su nadležna ministarstva, prije svih ministarstvo poljoprivrede i vanjsko-trgovinskih odnosa koji bi morali hitno djelovati i pronaći način kako prevazići ovu krizu.

Foto: Kornišon/Facebook


Tagovi

Kornišon Kriza Otkup Kooperanti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]