Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intenzivna proizvodnja povrća
  • 23.05.2018. 09:00

Minka i Emir Purković proizvedu povrća za pola grada

Supružnici Minka i Emir Purković iz Dubrava kod Gradiške bave se proizvodnjom povrća već treću deceniju. U sedam plastenika te na 20 dunuma na otvorenom Purkovići proizvode skoro sve povrtlarske vrste. Osim povrća proizvode i kvalitetnu rasadu paprike, paradajza, lubenica, cvijeća i drugih vrsta.

Foto: Boško Grgić
  • 3.284
  • 270
  • 0

Povrtlarstvo je decenijama glavna poslovna preokupacija i izvor prihoda porodice Purković. Oni su znalački iskoristili potencijale plodnog Lijevče polja, a uz to koriste najkvalitetnije repromaterijale uz konstano učenje i usavršavanje. Ovih dana rade na tri fronta, u plastenicima, na otvorenom, te na zelenoj pijaci, gdje prodaju svoje proizvode. "Počeli smo berbu krastavca. I paprike su stigle. Imamo prvoklasno povrće, uzgojeno na zdrav način, bez prekomjerne hemije", kaže Minka.

Većinu sjemena za uzgoj povrća Purkovići nabave u inostranstvu, a specijalizirali su se i za domaće autohtone sorte.

Ne prodaju samo povrće nego i rasad

"Sjeme paprike, paradajza, krastavaca, krompira i drugog povrća nabavljamo iz Mađarske, Holandije ili Njemačke. Pažljivo uzgajamo i domaće autohtone sorte, koje su jako otporne i od njih već godinama prenosimo sjeme", priča Minka.

Prošle godine suša uništila krompir

Prošla godina im nije bila dobra, suša je odradila svoje, a najviše štete imali su na krompiru. Ove godine se nadaju boljem urodu i zaradi.

"Svakodnevno prodajemo povrće, praktično snabdijevamo cijeli gradski reon našim proizvodima. Nemamo problema sa plasmanom, jer su ljudi navikli na nas. Tu smo na ovom štandu tokom cijele godine, hranimo brojne porodice u gradu, a i oni hrane nas", kaže kroz smijeh Minka Purković iz Dubrava. I dok Minka dobar dio radnog dana provodi na pijaci, suprug Emir, ima pune ruke posla na imanju. Presađivanje, prihrana, navodnjavanje, berba, zaštita, priprema proizvoda za prodaju, samo su dio poslova koje obavlja vrijedni Emir.

"Pomagali su nam i sinovi, pomažu i sad, ali u nešto manjem obimu, jer su se zaposlili u drugim firmama. Vjerujemo u povrtlarstvo, volimo biljke, imamo svoje provjerene kupce, drugim riječima trudom, poštenjem i rezultatima smo izgradili sve ovo što imamo. Povjerenje stečeno kod kupaca ipak je najvažnije", kaže Emir Purković.

Zdrava konkurencija dobro došla

Purkovići kažu da im zdrava konkurencija ne stvara probleme, već nekontrolisani uvoz povrća iz Evrope, koji po kvalitetu zaostaje za lijevčanskim plodovima.

Pažljivo uzgajaju i domaće autohtone sorte

"Kad bismo imali podršku države, kao što je imaju evropski proizvođači, gdje bi nam bio kraj. Ali i ovako je dobro, samo da ne bude suše, grada i oluja. Lijevčanski poljoprivrednici su jako izdržljivi, obučeni i skromni i to nam je prednost", priča Minka Purković, dok istovremeno mušterijama važe povrće.

I Emir se slaže sa njenim tvrdnjama, priželjkujući jednu dobru i rodnu godinu, koja bi bila dobra i za proizvođače, ali i za potrošače. Možda bi jedino pomrsila račune uvoznom lobiju, ali predugo i oni mrse račune čestitim poljoprivrednicima i potrošačima.


Fotoprilog


Tagovi

Minka Purković Emir Purković Lijevče polje Uzgoj povrća Uvoz povrća Autohtone sorte


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]