Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivana
  • 13.11.2019. 15:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Vrbice, Prijedor

Milan Kantar uzgaja kivano: Afrička dinja među najpopularnijim proizvodima prijedorske pijace

Kivano, bodljikavu afričku dinju, koja izgledom podsjeća na krastavac, zovu čudesnom biljkom i vitaminskom bombom zbog njenih ljekovitih svojstava. Značajno utiče na očuvanje imuniteta, ali i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ovu neobičnu biljku godinama uzgaja i Prijedorčanin Milan Kantar.

Foto: Gordana Vila
  • 1.984
  • 83
  • 0

Prijedorčanin Milan Kantar iz naselja Vrbice, svako jutro, tokom cijele godine, na prijedorskoj pijaci prodaje proizvode iz vlastite bašte. U zavisnosti od godišnjeg doba, na njegovoj tezgi može se naći sezonsko voće i povrće. Međutim, posebnu pažnju kupaca privlači neobična bodljikava biljka, koja podsjeća na kombinaciju kivija, krastavca i dinje. Zbog sličnosti sa kivijem zove se kivano, a ukusom podsjeća na kombinaciju banane, dinje, krastavca i limete.

"Sjeme mi je snaha nabavila od jedne prijateljice i ja sam to zasijao prije nekoliko godina. Kivano izuzetno uspijeva i na našoj zemlji. Može se sijati u maju ili junu, a ja sam ovaj posijao u julu i opet je stigao. I sada ga imam i berem, a na jednoj lozi bude i po tridesetak plodova. Kada plod požuti, onda se sjeme izvadi i čuva za narednu godinu", priča Milan Kantar.

Kivano je tridesetih godina prošlog vijeka, iz rodnog Zimbabveoa u Africi prenesen na Novi Zeland i u Australiju, a odatle je stigao u Evropu i na naše prostore.

Kivano: ljekovita, bodljikava dinja

Milan Kantar smatra da je značajna promjena klime uticala na izmjenu kultura, koje uspijevaju na našim prostorima, pa iz tog razloga i ne čudi što posljednjih godina ova afrička biljka uspijeva kod nas. Zbog ljekovitih svojstava, ova biljka jedan je od najtraženijih proizvoda na prijedorskoj pijaci. Kivano je izuzetno djelotvoran za imunitet, ali i u borbi protiv prehlade, a značajne rezultate daje i prilikom primjene dijete. Obiluje vitaminom C, kalijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, bakrom, cinkom, natrijumom i kalcijumumom.

Među sezonskim povrćem, tu je i kivano

"Kivano služi za regulaciju šećera u krvi i masnoće. Može se konzumirati jedan dnevno, pola se pojede za doručak, pola za ručak i takav režim bi se trebao primjenjivati pet dana. Tada su rezultati izuzetni. To sam ču od svojih kupaca, ali i vidio na svom primjeru. Ko god ga je kupio jednom, dođe ponovo. Cijena po komadu je jedna marka. Skuplji su lijekovi, nego ovo", priča Milan.

On kivano, afričku dinju, zove bodljikavim krastavcem. Kaže, najčešće ga konzumira dok je svjež. Do sada ga nije pokušao kiseliti, iako vjeruje da bi to bilo izuzetno ukusno.

Milan Kantar bere i rukolu

Milan Kantar već 15 godina prodaje na prijedorskoj pijaci. Kaže, na njegovoj tezgi sve je prirodno i svježe. Među njegovim proizvodima svakodnevno, skoro tokom cijele godine, može se pronaći i rukola.

"Rukola u našim krajevima nije naročito popularna, ali je posljednjih godina, sve češće ljudi kupuju. Ja imam stalne mušterije koje je kupuju već godinama. Jako je dobra za iminuitet i može se jesti sama kao salata ili uz zelenu salatu, po izboru. Sve što imam, u zavisnosti koje je doba godine, berem uveče ili ujtro, prije polaska na pijacu i sve je uvijek svježe", priča Milan. 


Fotoprilog


Tagovi

Milan Kantar Kivano Uzgoj kivana Bodljikava dinja Zdravo voće Prijedorska pijaca Krastavac kivano


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]