Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srijemuš
  • 18.04.2016. 09:30

Medvjeđi luk: raste u šumi, ali se i uzgaja!

S dolaskom proljeća, zelena boja postaje dominantna boja na osječkoj eko tržnici. Za srijemuš je malo tko čuo, ali za medvjeđi luk gotovo svi znaju.

Foto: Zdenko Coban/photobucket.com
  • 6.801
  • 126
  • 0

Dolaskom proljeća, zelena boja postaje dominantna boja na osječkoj eko tržnici. Za srijemuš je malo tko čuo, ali za medvjeđi luk gotovo svi znaju.

Ljiljana Olujić, predsjednica Udruge EcoRural Net objašnjava nam značenje imena medvjeđi luk: "Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojemu je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba. Od davnina je srijemuš ili medvjeđi luk poznat kao čistač krvnih žila, a dobar je i za čišćenje crijeva, oporavlja jetru, podiže imunitet."

Šume su pune medvjeđeg luka

Iako se radi o samonikloj biljci, koja raste na brdskim obroncima, ali i u nizinskim šumama, jedna eko proizvođačica divlji medvjeđi luk uzgaja gotovo na kućnom pragu.

"Mi smo iz Koške, u našim šumama ima dosta medvjeđeg luka. Tamo smo si sakupili sjeme i prenijeli smo ga u naš voćnjak. S obzirom da je voćnjak ekološki i ne šprica se, a ispred njega imamo jedan mali bagremik koji raste na mjestu gdje je bio kanal, uvjeti su savršeni za srijemuš", ističe Mirela Kovačević, eko proizvođačica.

Mirisom podsjeća na češnjak

Divlji medvjeđi luk, usprkos svim zdravstvenim benefitima i aromi koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju češnjaka, još uvijek traži svoje mjesto u jelovnicima.

Ukoliko krenete u potragu za medvjeđim lukom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi ga znaju zamijeniti s otrovnim biljkama.

"Osnovna razlika je što miriši na bijeli luk, što za đurđicu uistinu ne možemo reći. Đurđica ima više kožasti list, nije tako meka i osjetljiva kao medvjeđi luk", savjetuje Mirela Kovačević.

Foto: Zdenko Coban/photobucket.com


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Medvjeđi luk Srijemuš Eko tržnica Češnjak


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com