Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj matovilca
  • 20.01.2020. 08:00

Matovilac: Rano proljeće je idealno vrijeme za uzgoj

Matovilac je biljka koja se jednostavno i bez većih zahtjeva uzgaja, a kod nas se najčešće konzumira kao salata.

Foto: Pixabay/David_Will
  • 251
  • 23
  • 0

Matovilac ( Valerianella locusta) je dvogodišnja biljka, razmjerno kratke vegetacije (8 – 10 mjeseci od sjetve do fiziološke zrelosti), ali se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Uzgoj joj je poznat diljem svijeta, a kod nas je najzastupljeniji ljubljanski sitnolistni i nizozemski širokolistni. Većina se odlučuje za nizozemski jer mu je sjeme krupnije, a listovi široki i ovalni, sjajno zelene boje. 

Sije se u kasnu jesen ili rano proljeće 

Tlo za uzgoj matovilca treba početi pripremati barem dva tjedna prije sjetve. Površinski sloj zemlje mora biti fine mrvičaste strukture. S ozbirom da podnosi temperature i do ispod 0°C, matovilac je biljka koju sijemo u kasnu jesen ili rano proljeće.

Dobri i loši susjedi među biljkama

Sije se u slijedu, sjeme se stavlja u rupe duboke 1 cm, udaljene 10 – 15 centimetra. Biljke se prorjeđuju na 10 cm kada formiraju 3 do 4 lista.  Za sjetvu na većim površinama koriste se sijačice, a između redova treba ostaviti do 15 cm razmaka. Količina potrebnog sjemenja ovisi o tome koliko je ono krupno.

Matovilac možete kombinirati uz sjetvu više usjeva jer ne zauzima puno prostora, a možete ga uzgojiti na mjestu gdje ste prethodno imali krompir, grah ili grašak.

Ne preporuča se korištenje stajskog đubriva

Otporna je biljka i ne zahtjeva upotrebu zaštitnih sredstava i đubriva, no ako postoji potreba, najbolje je uzeti 400 – 600 kg NPK gnojiva 15:5:20 ili 12:12:17. Nikako se ne preporučuje đubrenje stajskim gnojem zato jer listovi matovilca rastu uz zemlju pa mikroorganizmi s đubriva mogu ostati na listovima ili ih čak "spržiti". 

Matovilac, ta divna zimska salata

Berbu je najbolje raditi nožićem

Ako želite imati još jednu berbu, najbolje je matovilac rezati nožićem kako mu ne bi iščupali korijen. Važno je napomenuti da se s jedne biljke ne smije uzeti previše listova odjednom jer ju to može oslabiti, osobito tijekom zimskog uzgoja na otvorenom. Kod gustih usjeva donji listovi krenu brže žutjeti pa ih treba prorjeđivati. 

Ima više vitamina C nego citrusi

Matovilac sadrži više vitamina nego "uobičajena" salata. Jača imunitet, jer sadrži obilje željeza, magnezija, kalija i vitamina, koji također štite od stresa, kardiovaskularnih bolesti i anemije. Pomaže tijelu u održavanju razine vitamina C, jer ga sadrži deset puta više od citrusa.


Povezana biljna vrsta

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Matovilac Valerianella locusta Sjetva Berba Đubrenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.