Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u maju
  • 30.04.2019. 09:00

Maj je mjesec sadnje rasada - smanjimo stres presađivanja

Rasad različitih vrsta povrća ima različite zahtjeve prema temperaturi zemljišta i vazduha. Paradajz je vrsta koja se prva sadi, jer je za rasad paradajza dovoljna temperatura zemljišta od 8 do 10°C. Za papriku i patlidžan zemljište treba da su ugrije, a sadnja se obavlja kada je temperatura zemljišta 15°C.

Foto: Depositphotos/Ozii45
  • 2.801
  • 272
  • 0

Maj je mjesec sadnje rasada povrća u bašti.  Sadnja rasada na stalno mjesto kod mladih biljaka izaziva jak stres i treba sve učiniti kako bi taj stres bio što manji. Mlade biljke trebaju biti dobro razvijene, zdrave, dobro razvijenog korijena. Uslovi u periodu sadnje trebaju biti što povoljniji kako bi prijem mladih biljaka bio što bolji.

Smanjimo stres presađivanja

Nakon sadnje na otvorenom povećava se transpiracija mlade biljke, a gubitak korjenovog sistema može biti i do 85%. Zbog toga je iznimno važno da su biljke dobro razvijene, a uslovi odgovarajući.

Biljke koje sadimo ne bi trebale biti ni premlade ni prestare. Star rasad se bolje ukorjenjuje, ali sporo napreduje, gubi rodni potencijal. Suviše mlad rasad teže se ukorjenjuje, skloniji je pojavi ožegotina i propadanju.

Optimalno razvijen rasad polako se prilagođava stalnom mjestu i uslovima spoljne sredine. Proces kaljenja treba da je obavljen prije sadnje.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Rasad različitih vrsta povrća ima različite zahtjeve prema temperaturi zemljišta i vazduha. Paradajz je vrsta koja se prva sadi, jer je za rasad paradajza dovoljna temperatura zemljišta od 8 do 10°C. Za papriku i patlidžan zemljište treba da su ugrije, a sadnja se obavlja kada je temperatura zemljišta 15°C.

Nekoliko sati prije sadnje potrebno je zaliti saksije i kontejnere sa rasadom kako bi se korjen sa zemljom izvadio neoštećen.

Izbjegavati sadnju po vjetrovitom vremenu

Sadnju ne obavljati po suvom i sunčanom danu. Najbolje je sadnju na malim parcelama obaviti kada je oblačno ili pred kišu. Ukoliko je dan suv i osunčan sadnju obavite pred veče. Sadnju po vjetrovitom vremenu treba izbjegavati, jer vjetar povećava transpiraciju i stres koji mlade biljke doživljavaju.

U maju je još uvijek moguća pojava mraza i posađen rasad treba zaštititi. Kao zaštitu možemo koristiti agroplatno, plastične boce, papirnate fišeke, namjenska zvona za zaštitu biljaka.

Rasad paradajza se sadi dublje. Razlog tome je što paradajz razvija korijenje na dijelu stabla koji zatrpamo zemljom. Na ovaj način dobijamo biljku sa jakim korjenovim sistemom.

Ukoliko biljka na posađenom mjestu propadne, posadite novu, ali pazite da bar 10cm udaljite novu jamu za rasad kako bi izbjegli patogene mikroorganizme ili štetočine koji su doveli do propadanja prethodne biljke.

Kako bi spriječili propadanje rasada celera i kupusnjača možemo biljke nakon sadnje zaliti rastvorom divizime.

Prvu prihranu posađenih biljaka obavite dvije sedmice poslije sadnje, jer će do tada da razviju novo korijenje koje će biti spremno da usvoji hraniva.


Tagovi

Radovi u maju Sadnja rasada Maj Rasad Kada saditi Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Uzgoj patlidžana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.