Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čičoka
  • 28.01.2023. 16:30
  • Plandište

Ljekovita čičoka: Kada se sadi, a kako se čuva?

Čičoka je u narodu poznatija kao divlji krompir, prepoznatljiva je po visokoj stabljici i žutim cvjetovima, a gaji se zbog krupnih slatkih gomolja - krtola koje ne sadrže skrob nego inulin i obilje vitamina i minerala. Prava mala riznica zdravlja.

Foto: Rada Milišić
  • 1.143
  • 59
  • 0

Čičoka (Helianthus tuberosus) je višegodišnja biljka, pripada porodici glavočika i veoma podsjeća na ukrasni suncokret. Često je nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir, jerusalimska artičoka. To je višegodišnja zeljasta biljka slatke krtole nepravilnog oblika, koja može da naraste i do tri metra, a krajem ljeta cvjeta crvenkastosmeđim ili svijetlo žutim cvjetovima sa tamnim središtem prečnika oko osam centimetara, sličnim suncokretu samo malo sitnijim.

Sjemenom se uglavnom razmnožava ukrasna čičoka, a najčešći način razmnožavanja je dijeljenjem krtole koji se vade iz zemlje u novembru i čuvaju na hladnom i tamnom mjestu do sadnje.

Sadnja

Sadnja se praktikuje tokom jeseni ili proljeća, baš u vrijeme kada se sadi krompir na dubinu osam do 12 cm sa razmakom od 40 do 50 cm. Voli puno sunca i vlage što omogućava dobar rast biljke.

Posadite višegodišnje povrće u bašti i berite ga i do 20 godina

Zbog krtola, koje se brzo šire, čičoka se može gajiti više godina na istom mjestu. Veoma brzo potiskuje ostale vrste, pa je dobro izbjegavati njeno gajenje u blizini osjetljivijih biljaka, poput paradajza i krompira, jer im oduzima vodu i hranljive materije. Odgovaraju joj biljke iz porodice kupusnjača, zatim lubenica, krastavac, spanać, i pasulj, a dobro uspijeva uz začinsko i ljekovito bilje.

Kada biljka naraste oko 30 cm preporučljivo je zagrnuti obzirom da se tako pospješuje rast gomolja ispod površine zemlje. Biljka je otporna na bolesti i štetočine.

Vađenje i čuvanje krtola

Krtole koje su namijenjene za sadnju vade se tokom jeseni, najbolje su one zdrave, cijele, težine 30 do 50 grama. One se skladište na hladnom mjestu, a kako bi sačuvale vlagu posipaju se pijeskom i zemljom. Preporučljivo ih je čuvati u papirnim vrećama ili kartonskim kutijama u prostoriji u kojoj se temperatura kreće od 10 do 15°C. Dok ih jedni čuvaju u kontrolisanim uslovima drugi ipak smatraju da se gomolji nakon vađenja iz zemlje kratko mogu čuvati u bilo kojim uslovima te ih je najbolje vaditi po potrebi.

Krtole vaditi po potrebi (foto: Depositphotos/Studiobarcelona)

Tako razmišlja i Momčilo Ćalić iz Plandišta koji je prije 15 godina zasadio prve čičoke, a sada ih ima i bašti i na njivi. Kaže da ih je lako uzgajati, treba samo obratiti pažnju na suzbijanje korova, da bi čičoka mogla da se razvija i raste i da on nikada nije praktikovao nikakav hemijski tretman.

On napominje da čičoku vadi onda kada mu treba i nema potrebe da se to radi sa većom količinom jer bi se u tom slučaju morala utrapiti tako da je gomoljima mnogo bolje u zemlji obzirom da mogu izdržati niske temperature i do -30°C.

Nas sagovornik ovu biljku vadi ašovom, ali kaže da ovaj posao može da se obavi i mehanički - vadilicom za krompir. Ona je, kako kaže, veoma zdrava i mnogi je koriste u svježem stanju, a on u okviru kućne radinosti suši i od nje pravi ljuspice od koji se priprema čaj.

Ljekovita biljka

Treba napomenuti da je ova veoma zdrava namirnica, sadrži brojne vitamine i minerale, kalcijum, gvožđe, cink, bogat je izvor vitamina B1 i B2, bjelančevina, kalijuma, fosfora, vitamina A, kao i vitamina C i D, proteina, celuloze, ugljenih hidrata. Najčešće se koristiti sirova, narendana i začinjena kao salata u koju se može dodati i drugo povrće. Ne sadrži skrob nego inulin, zbog čega je u ishrani mogu koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti i oni koje imaju problema s prekomjernom težinom.

Kako navode stručnjaci inulin normalizuje varenje, revitalizuje crijevnu floru, pomaže kod opstipacije i crevnih infekcija. Osim toga, normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi. Treba napomenuti da čičoka djeluje pozitivno kada je u pitanju giht, reuma, osteoporoza, ima odlična antibakterijska i antioksidativna svojstva i jača imunitet, pa se njena upotreba preporučuje kod anemije i bolesti srca i krvnih sudova. 


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potječe iz središnje Amerike, a već u pretkolumbijsko doba bila je proširena po cijeloj Americi, gdje je domaće stanovništvo koristilo gomolje kao zimsku namirnicu. Prema... Više [+]

Tagovi

Čičoka Inulin Momčilo Ćalić Vadilica za krompir Trapljenje povrće Krtole Gomolji Ljekovitost čičoke


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]