Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Adisa Grcić
  • 29.05.2022. 10:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor - Rama

Lani nije mogla nanijeti povrća, ove godine povećala proizvodnju

Porodica Grcić obrađuje 30 dunuma pod oranicama i imaju tri plastenika veličine oko 700 metara kvadratnih, koje su sami napravili.

Foto: Arhiva Adise Grcić
  • 1.466
  • 602
  • 0

Selo Duge nadomak Prozor-Rame od davnina je poznato po proizvodnji rasade, ali i povrća. Da je i danas tako, svjedoče brojni plastenici koji popunjavaju panoramu na putu od ove općine ka Jablanici.

Iako je udaljeno samo sedam kilometara od gradskog središta i jedva kilometar od magistralnog puta, većina stanovništva se bavi poljoprivredom. Na pijaci u Gornjem Vakufu/Uskoplju se već godinama pretežno traži prisada sa Duga, a posebno mjesto zauzima "duški paradajz". Poljoprivreda je glavni izvor prihoda i za višečlanu porodicu Adise Grcić.

"Poljoprivredom se bavim od 1997. godine, kada sam se sa porodicom vratila iz izbjeglištva. Obrađujemo oko 30 dunuma zemlje, imamo tri plastenika i u njima proizvodimo rasadu i povrće", kaže nam na početku razgovora.

Plastenike izrađuju sami

Plastenici su ukupne površine oko 700 metara kvadratnih, a sami su ih izradili muški članovi porodice. Iako je muž Zejnel invalid, a sin Zijad srčani bolesnik, zajedno obavljaju sve poslove te sijeku drva i obrađuju ih kako bi napravili konstrukciju za plastenike. 

Sami napravili plastenike 

"Nije to neka zarada, ali ne zavisimo ni od koga. Uspijevamo održati našu sedmoročlanu porodicu, školovati najmlađeg sina i fino živjeti od svoga rada", dodaje Adisa.

Područje oko sela obiluje plodnom zemljom i tekućom pitkom vodom, što omogućuje uzgoj brojnih kultura. Najviše se ipak sije paradajz, paprika, krompir, kupus, grah i kukuruz. Za tržište bojazni nemaju, jer se njihov kvalitet odvajkada cijeni i poznaje.

Nadaleko prepoznatljiv kvalitet

"Planirala sam da prodajem povrće na pijaci, ali sam se uvezala sa nekoliko trgovina, i svako treći dan sam imala naručene velike količine pa za prodaju na pijaci nije ostalo ništa. Kukuruz šećerac nisam mogla nanijeti koliko se tražio, a ove godine sam posijala čak četiri kilograma zrna i mislim da će otići bez problema", kaže naša sagovornica.

U skladu s tim su povećali i obim proizvodnje u odnosu na prethodne godine. Iako su prije nekoliko godina iskorijenili maline zbog nemogućnosti otkupa, ove su se ponovno odlučili na njihovu proizvodnju i na površini od dva dunuma podigli novi zasad sorte Polka. Iduće godine planira proizvesti veće količine rasade.

Roba ode bez problema

"Od devetog do dvanaestog mjeseca sam svake subote u Vrapčićima, imam stalne kupce i roba ode bez problema. Primjećujem i da se cijena rasada podigla, što je i logično s obzirom na poskupljenje repromaterijala, mislim da će i cijena povrća biti veća u odnosu na prethodne godine", ističe Adisa.

Imaju i kravu i nekoliko koza

Godinama se baveći ovim poslom, nabavili su i potrebnu mehanizaciju, kako bi olakšali radove s obzirom na to da obrađuju veliku površinu zemlje. Osim 30 dunuma pod oranicama, obrađuju i njive koje im služe za koševinu sijena za stoku, jednu kravu i nekoliko koza. Na ovaj način dobijaju stajsko đubrivo, koje im je od velike koristi za prihranu biljaka.

"Trudimo se da što manje tretiramo biljke, pršćemo ih jedino zaštitom od štetočina u samom startu, a za prihranu koristimo pilo koje razmutimo, procijedimo i pustimo kroz sistem za navodnjavanje. To se pokazalo kao jeftin, a učinkovit način prihrane biljaka u plasteniku", poručuje naša vrijedna sagovornica.


Fotoprilog


Tagovi

Prozor- Rama Selo Duge Plastenička proizvodnja Adisa Grcić "Duški" paradajz


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.