Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene kupusa
  • 29.09.2021. 16:15

Kupus ove godine četri puta skuplji nego lane i to je tek početak?!

Evidentno je da je značajan broj proizvođača odustao od proizvodnje kupusa zato što im se jednostavno ne isplati. 

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 1.131
  • 520
  • 0

Prema tvrdnjama poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj, cijene kupusa u 2021. dostižu svoje rekorde pa tako za vrećicu "varaždinca" od 12 kilograma, potrebno je izdvojiti i do 17 KM, a ističu da se dalja poskupljenja očekuju i u narednom periodu. 

Iz Udruženja povrtara RS navode da se vrijednost pomenutog povrća na tržištu kreće od 1,20 do 1,40 KM za jedan kilogram.

"Glavni uzrok za tako visoke cijene ove sezone upravo je nestašica kupusa zato što su povrtari odlučili da ga u 2021. godini manje zasiju", istakao je za Nezavisne Branko Mastalo, predsjednik Udruženja. Takođe je naveo i drugi razlog za postojeće stanje, a to je odnos veće potražnje i manje ponude na tržištu. 

Evidentno je da je značajan broj proizvođača odustao od proizvodnje pomenute povrtnice zato što im se jednostavno ne isplati. 

Isplati li se dalje uzgajati kupus ?!

"Veliki uzgajivači kupusa su odustali, te samim tim nemaju računicu niti povjerenja u to da on može imati neku cijenu, kad je unazad pet godina nema", ukazuje Mastalo.

Podsjetimo, tokom 2020. povrtari su imali velike količine navedene kulture a zbog slabe potražnje, brojni su zaoravali svoje parcele. Napominjući da je cijena ambalaže viša od cijene kupusa.

Prošle godine je vrećica koštala od tri do četiri KM, a ove je to i do četiri puta više, komentariše Mastalo. Kako kaže, mnogi zasadi zbog suše su pretrpjeli ogromnu štetu te su poljoprivrednici morali dodatno da ulažu u navodnjavanje kako bi ostvarili prinose. 

"I to je na neki način uslovilo više vrijednosti, do kojih je jednostavno moralo doći kao neka kompenzacija proizvođačima", zaključuje predsjednik povrtara RS. 

U Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice smatraju da je do skoka cijena došlo jer naši proizvođači nisu konkurentni, a ove godine su i manje zasadili upravo jer su prošle morali zaoravati zasijane površine pod ovim povrćem. 

Hipreprodukcija u prošloj godini

"Ovo je tek početak i očekujemo dalji trend poskupljenja ne samo kupusa nego i ostalog povrća. Sve vrijeme ukazujemo na to da će BiH doći u sitaciju da neće imati svoju hranu", upozorio je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja.

Poljoprivrednici su mišljenja da su cijene još uvijek podnošljive, ali su isto tako na tržištu plasirane male količine tako da će u narednom periodu neminovno doći do njihovog daljeg skoka. 

Potražnja za kupusom skroz pala - neće ga niko?!

Kako smo ranije pisali, proizvodnja kupusa u našoj zemlji u veoma je lošoj situaciji zato što postoje velike količine neprodatog povrća, za koji se ne mogu naći kupci čak ni po znatno nižoj cijeni. 

Za vrijeme proljetne sjetve u 2020., zasijane su velike površine usljed korone pa se javila hiperprodukcija koja je dovela do toga da se ne može potrošiti sve to što je proizvedeno, a samim tim došlo je i do velikog pada vrijednosti.


Tagovi

Cijene kupusa Poskupljenja Neisplativa proizvodnja Navodnjavanje Zaoravali parcele Hiperprodukcija kupusa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.