Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 02.07.2022. 09:00

Krompir i ambrozija - dobitna varijanta protiv zlatice?

Može li i sjetva biljaka čiji miris zlatica ne podnosi pomoći u njenom suzbijanju?

Foto: Bojan Kecman
  • 264
  • 24
  • 0

Vjerujete li da krompir može rasti uz ambroziju, i to uz mnogo ambrozije? Mnogi nisu vjerovali, kao ni autor ovih redaka. Naročito, ako tome dodate da se sve odvija na njivi na kojoj se do prije pet godina, po organskim principima, uzgajala malina, a nakon toga, ništa.

Skoro sav nikao

Dvije stotine kvadrata njive nalazi se pod crvenim i bijelim krompirom čija je sadnja obavljena u drugoj polovini aprila. Zemljište na njivi mrvičaste je teksture jer je, prije sadnje, obavljeno duboko oranje, tanjiranje i frezanje. Nije korišteno nikakvo đubrivo, stajnjak, organski peletirani stajnjak i mineralno đubrivo, a nije okopavan ni zagrnut.

Svaka biljka ima zdrav list

Uprkos tome klijavost je bila skoro 100% i mnoge stabljike su već u fazi cvjetanja.

Oko stabljika, zbog odsustva okopavanja, nalazi se prava šuma od korovskih biljaka i naročito ambrozije. Međutim, svaka biljka ima zdrav list i što je najinteresantnije, ni na jednoj se ne može primjetiti krompirova zlatica, Leptinotarsa decemlineata, koja spada u najvažnije štetočine ove kulture.

Ambrozija "sakrila" miris 

Samo nekoliko metara dalje nalazi se polje krompira koje je zagrnuto slamom nakon sadnje i posipano pepelom protiv zlatice. Ipak, mnoge stabljike su napadnute, a na velikom broju njih, došlo je do potpunog golobrsta stabljika oko kojih nema korovskih trava. Postavlja se pitanje zašto je došlo do ovakve situacije? Vrlo je moguće da je ambrozija jednostavno zamaskirala miris krompira.

Golobrst stabljika oko kojih nema korovskih trava.

Zlatica je blizu biljaka, ali ne može da osjeti njen miris, iako ima stabljika koje su iznad ambrozije i počele su da cvjetaju. Jeste da još ima vremena da zlatica pređe na cimu, naročito u slučaju jačeg vjetra, jer je poznato da prelazi velike udaljenosti u potrazi za krompirom, ali je u prethodnom periodu bilo i takvih vremenskih prilika tako da, po svemu sudeći, ambrozija ima odlučujuću ulogu u nenapadanju stabljika koje su brlo blizu napadnutim biljkama.

Ne podnosi neke biljke

Zlatica je izuzetno agresivna štetočina i može da uništi cijeli zasad tako da odsustvo napada u nekoliko metara razmaka govori o tome da bi možda bilo dobro da se, prilikom uzgoja krompira, uz stabljike gaje i neke biljke čiji miris zlatica ne podnosi ili zbog kojih ne može da osjeti krompir. Poznato je da su takve biljke hren, kamilica, crveni luk i grah, pa i kopriva, tako da bi njihova sjetva u većem broju oko stabljika, mogla da smanji ili čak potpuno spriječi napad zlatica.

Što se tiče prinosa nema osnova da se tvrdi da bi sjetva drugih biljaka, koje bi služile kao repelenti, djelovala na njegovo smanjenje. Poznato je da je zlatica vrlo otporna na insekticide i da brzo razvija otpornost na aktivne materije tako da nije dobro da se uzastopno koriste isti.

Koje biljke štite usjev krompira?

Najlakše je, naravno, u zemljama u kojima je nema, kao što je Izrael. Zlatica u ovoj zemlji spada u karantinske štetočine i teško onom ko je pokuša unijeti u zemlju. Kazne zatvorom su drastične. S obzirom na to da nismo takve sreće, a i zbog činjenice da se sve više smanjuje upotreba insekticida u njenom suzbijanju, ostaje nam da se na razne načine borimo protiv ove štetočine, a koji će u što manjoj mjeri narušavati životnu sredinu.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Krompir Ambrozija Krompirova zlatica Repelenti Izrael


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.