Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećenja krtola
  • 02.01.2021. 15:00

Koji su mogući uzroci oštećenja krompira tokom zimskih meseci?

Za vreme čuvanja krompira, u toku zime, na krtolama se mogu javiti i neke povrede i deformiteti, koji nisu uzrokovani infekcijama.

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 193
  • 47
  • 0

Za vreme čuvanja krompira, tokom zimskih meseci, na krtolama se mogu javiti i neka oštećenja i deformiteti, koji nisu uzrokovani infekcijama. Prema rečima Jovane Todorović, iz PSSRS, uglavnom su posledica stresa izazvanog nepovoljnim uticajem klimatskih, ali i agroekoloških faktora.

U najznačajnije neinfektivne bolesti ovog povrća, a koje izazivaju velike ekonomske gubitke, pripradaju i takozvane sekundarne krtole. Za ovu pojavu karakterističan je specifičan oblik, sa izraslinama. Iz osnovne krtole razvija se stolon, stvaraju se nove klice i dolazi do proklijavanja.

Čuvanje krompira tokom zime

Do navedenog dolazi zato što se sadi u hladno zemljište, sa izrazito niskim procentom zemljišne vlage ili čak pri dužem skladištenju na visokim temperaturama. Pored ovih faktora i velike količine azota dovode do sekunadarnog rasta. Tehnološka vrednost kod takvih krtola veoma je niska.

Da bi se izbegle neželjene posledice, najbolje je primenjivati preventivne mere. One se sastoje u održavanju odgovarajućeg vodno - vazdušnog režima zemlje, adekvatnom navodnjavanju i čuvanju krompira u optimalnim uslovima. Takođe, naklijavanje mora biti kvalitetno, a sadnja u predviđenim rokovima.

Pukotine na krtolama

Kod ovog oštećenja na površinskom delu često se javljaju naprsline, uzrokovane smenom sušnog i kišovitog perioda, ali i neredovnim zalivanjem i prekomernom ishranom azotom. U nekim slučajevima uzrok mogu biti mehaničke povrede, nastale prilikom vađenja i uskladištenja krompira.

Pojedine pukotine izazivaju i različiti virusi ili gljivična bolest crna krastavost, poznatija kao bela noga. Češće zahvata krupnije krtole i kada je nestabilan vodni režim zemlje jer to dovodi do većeg pritiska u povrću, kod intenzivnog nalivanja, a samim tim i do njihovog pucanja. Povrede se mogu izbeći pravilnim zalivanjem, umerenom ishranom i odgovarajućim čuvanjem.

Oštećenja od hemijskih preparata

Kada dođe do deformisanja zbog pogrešne upotrebe herbicida, javlja se hloroza lisne mase ili nerava. Ovo se manifestuje javljanjem bledo žute boje koja kod jačih oštećenja prelazi u braon da bi na kraju došlo do potpunog odumiranja biljnog tkiva.

Kako izbeći najznačajnije bolesti krompira u skladištu?

Kada je suvo vreme, ova pojava je intenzivnija i uzrokuje zaostajanje useva u njegovom razvoju. U kojoj će meri da se razvija zavisi od sorte, kao i od vrste primenjenog preparata i njegove doze. Pojedina sredstva deluju tako što smanjuju klijavost i izazivajući promene boje u sistemu sprovodnih sudova. Iz tog razloga, obavezno je poštovati uputstva proizvođača.

Tamne pege

Kada se nepažljivo vadi i lageruje krompir, dolazi do značajnije povrede pokožice, a što će se ispoljiti tamnjenjem oštećenog tkiva. Tamna boja je posledica reakcije enzima, a raspon promene boje je od sive do mrke. One sorte koje imaju veći sadržaj suve materije osetljivije su na mehaničke udare. Ukoliko se vađenje obavljanja po hladnom vremenu, povrede će biti češće, zato je najbolje ovu operaciju uraditi kada je temperatura veća od 15⁰C.

Uticaj mrazeva i niskih temperatura

Ukoliko hladni period potraje duže, sa čestom pojavom mrazeva i pri temperaturi od -2⁰C, može doći čak i do potpunog propadanja useva, u zavisnosti od trajanja ovog razdoblja. Mlade biljke mogu se regenerisati nakon ovoga, ali prinosi će biti manji, a rast i razvoj usporen.

Do oštećenja dolazi i kada se krompir slabo zagrne jer će izmrznuti već pri -1,7⁰C. U smrznutoj krtoli dolazi do formiranja leda u međućelijskom prostoru i izumiranja tkiva. Nešto blaža varijanta ili takozvani "prehlađeni krompir", dovodi do transformacije šećera i otpuštanja vode. Ovakvo povrće je mekano i često slatkastog ukusa (usled povećanog sadržaja šećera).

Opasna štetočina uništava zasade krompira

Do takvih povreda može doći i za vreme skladištenja u prostorijama gde je temperatura manja od 2⁰C. Preporuka stručnjaka je da se ne sadi na parcelama izloženim rizicima pojave kasnih prolećnih mrazeva, zatim osigurati odgovarajuću izolaciju skladišta i adekvatan temperaturni režim.

Uticaj visokih temperatura i svetlosti

Kada je usev duže vreme izložen direktnim sunčevim zracima (listovi, stabljike, krtole), stvoriće se opekotine tkiva i biljka gubi turgor (pritisak). Simptomi koji se prvo javljaju su braon pege, nepravilnog oblika. Oštećeno tkivo za kratko vreme istruli i propada.

Kada nastupi period većih dnevnih tempertura i pri nižoj vlažnosti vazduha, ali i pri većoj temperaturi zemljišta i slabije ogrnutog krompira, javljaju se značajnije povrede.


Tagovi

Oštećenja krompira Jovana Todorović Ekonomski gubici Deformisanje krtola Tamne pege Preventivne mere Skladištenje krompira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić