Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 20.01.2023. 16:30

Koja sredstva za zaštitu koristiti u proizvodnji krompira?

Više od 20 preparata za zaštitu izgubilo je dozvolu, uključujući i kontaktne sistemične preparate na bazi mankozeba.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 294
  • 13
  • 0

Pred Bosnom i Hercegovinom su značajne promjene kada je riječ o prijeni zaštitnih sredstava za zaštitu bilja i gojiva, koje dolaze zajedno s približavanjem zemlje članstvu u Evropskoj uniji. Poljoprivvredni proizvođači, iz tog razloga, već moraju početi savjesno obaljati zaštitu i ništa ne raditi napamet.

Upozorio je ovo dip.ing. Dane Tolić jedan od vodećih stručnjaka na našem području kada je u pitanju zaštita bilja, tokom predavanja na temu "Korištenje zaštitnih sredstava u proizvodnji krumpira", održanog u Ljubuškom, u organizaciji poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje.

"Što se tiče bolesti, tu spominejmo tri - plamenjača kao standard, alternarija i bijela noga ili rizoktonija koja je sve češća posebno na površinama gdje se krompir uzgaja u monokulturi", naveo je Tolić za Radio Ljubuški, te dodao da se zadnjih godina pojavljuju i bolesti kožice krompira koje do sada nismo imali.

Zamjena za povučene preparate

Od štetnika najzastupljeniji su krompirova zlatica i novi koji pravi sve veći problem posebno u skladištima - krompirov moljac. Proizvođačima je skrenuo pažnju da je na području BiH više od 20 preparata za zaštitu izgubilo dozvolu, uključujući i kontaktne sistemične preparate na bazi mankozeba.  

Ljubuški rani (Foto: Martina K. Antelj)

"Proizvođači ih ne bi trebali koristiti čak i ako imaju u zalihama, jer mankozeba nije dozvolje u reziduama kako na krompiru tako i svim ostalim kulturama", potcrtao je ovaj stručnjak.

Danas na tržištu imamo novih aktivnih tvari, a Tolić je danas govorio o Carial flexu kao jednom kvalitetnom perparatu za zamjenu, zatim Ridomil Gold R, te za suzbijanje plamenjače, osim krompira i na paradajzu, Orondis Ultra jedan potpuno novi preparat koji nudi vrhunsku zaštitu. Za suzbijanje alternarije, osim Quadrisa, tu je i Quadris Top

"Za krompirovu zlaticu kako smo izgubili sve preparate iz gupe neonikotinoida, koji su bili standard, čak neke piretroide poput Fastaca i Calypsa, danas imamo jedan jako dobar preparat koji se zove Ampligo", preporučuje.

Što se tiče krompira i paradajza, ocjenjuje da se još uvijek klasičnim preparatima sve može držati pod kontrolom. Međutim, u narednih nekoliko godina, ističe, pojavit će se i novi iz grupe bioloških, a poseban akcenat dao je na primjenu biosimulatora "oni mogu značajno utjecati i na zdravstveno stanje biljke i na prinos".

Bijela noga

Za suzbijanje bijele noge ili rizoktonie koja je sve veći problem, ovaj stručnjak preporučuje tretman Quadrisom, prije sadnje. Bolest je tipična u monokulturi, kada se pravilno ne rotiraju parcele i kada se on svake godine sadi na istom mjestu.

"Ako se pojavi zaraza na par lokacija može se lako u narednih godinu, dvije toliko raširiti da zhvati čitavu njivu. Problem je što je ta bolest isključivo na korijenu i jedino se može suzbiti ako se u vrijeme sadnje tretiraju i gomolj  i brazda", kaže Tolić i dodaje da u kasnijoj vegetaciji prskanje po listu nema nikakvog uticaja.

Četiri najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru

Kod skladištenja krompira ističe dva problema. Prvi je ukidanje dozvole za Tuberite koji je bio standard kod klijanja. Sada nema adekvatnog proizvoda koji ga može zamijeniti. U Evropi kao alternativa postoje skladišta sa etilenom ili nekim drugim plinovima, ali to su, navodi, skupe investicije koje mali proizvođači sebi ne mogu priuštiti, te će "biti ozbiljnih probelma sa klijanjem krompira".

Crvljiv krompir

Od štetnika ističe krompirovog moljca, koji se u principu ne suzbija u skladištu, a dolazi iz njive razvija se tokom jeseni i tople zime, dolijeće u skladišta, naseli se u gomolj i on postaje crvljiv.

Nema sredstava za probelm sa klijanjem krompira (Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav )

"Naglašavam da je njegovo suzbijanje moguće samo mehaničkim mjerama, da se fizički onemogući da leptir položi jaja na gomolj, što se može napraviti tako da se na prozor tave insekt mreže ili da se krompir stavi u kartonske vreće", kaže stručnjak.

Ako se desi da postane crvljiv, nije dobro da se takav ostavlja pored puta ili izvozi na njivu jer se tako štetnik nastavi razvijati, pa u vegetaciji rano krene njegov let.

"Kada se naseli na list veća je vjerovatnoća da se spusti na gomolj i da ga tako unesete s njive u skladište i da u toplijim jesenima, kao što je bila ova, imate crvljiv krompir", dodaje. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Zaštita krompira Skladištenje krompira Krompirov moljac Dane Tolić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.