Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 09.03.2020. 09:00

Kaljenjem se presadnice lakše prilagođavaju uslovima na stalno mjesto

Presadnice naročito brzo rastu posljednjih 10 do 15 dana prije rasađivanja i često se pretjerano izduže. Porast se može usporiti tako što se ograniči zalijevanje. Mnogo je bolja kombinacija jačeg prozračivanja i umjerenog zalijevanja.

Foto: Julijana El Omari
  • 931
  • 137
  • 0

Kada se presadnice dovoljno razviju, a vremenske prilike su povoljne, rasađuju se na stalno mjesto na otvorenom ili u zaštićenom prostoru. Prije planirane sadnje na otvorenom, potrebno je da se biljke kale, prvo postepenim pa sve intenzivnijim prozračivanjem, navodi diplomirani inženjer Snježana Vujinović iz Poljoprivredno stručne službe.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Dobro okaljene i odnjegovane presadnice, lakše će se prilagoditi, novim uslovima na stalnom mjestu. One naročito brzo rastu posljednjih 10 do 15 dana prije rasađivanja i često se pretjerano izduže. Porast se može usporiti tako što se ograniči zalijevanje. Mnogo je bolja kombinacija jačeg prozračivanja i umjerenog zalijevanja, što će obezbjediti umjeren porast dok su još u leji, nego dopustiti da brzo izrastu, a zatim ih naglo zaustavljati.

Ne dozvolite biljkama da se previše izduže

Ovaj proces ne obavljati kada je suviše hladno vrijeme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada je 12°C, a noćna ne treba da pada ispod 5°C.

Korjenov sistem okaljenih biljaka brže se razvija

Ne treba ni pretjerivati sa kaljenjem, naglašava Vujinović jer ono može usporiti primanje biljaka poslije rasađivanja i dovesti do kasnijeg plodonošenja, a ponekad i smanjenog prinosa.

Proizvodnja paprike u plasteniku - od sjemena do ploda

Korjenov sistem dobro okaljenih biljaka poslije rasađivanja lakše se obnavlja i brže razvija, zahvaljujući intenzivnijem nagomilavanju materija u njima. Ovakve presadnice zadržavaju vodu u ćelijama, usljed čega su otpornije na hladnoću i prekomjerno isparavanje vode. Kako bi ih ojačali, možemo u procesu kaljenja, primjeniti biostimulatore ili đubriva bogata kalijem.

Obilno zalijevajte!

Nekoliko sati prije vađenja presadnica, potrebno je obilno zalijevati tlo u leji, da bi se rasad lakše čupao i da se žilice korjenovog sistema što manje oštete. Voditi računa da se ne pretjera jer prevlažen supstrat prilikom sadnje otpada sa korjena.

Zalijevajte, ali ne pretjerujte

Vađenje presadnica treba organizovati tako da se izvadi samo onoliko koliko se može posaditi. Izvađene biljke treba da se štite od vjetra i sunca pokrivanjem vlažnom krpom, a korjenov sistem treba biti u vodi, naročito ukoliko duže stoje.

Pripremite zemlju prije rasađivanja

Savjetodavac ističe da prije samog rasađivanja biljaka na stalno mjesto, tlo treba dobro pripremiti. Najbolje je da se rasađuje po oblačnom vremenu ili u poslije podnevnim satima.


Tagovi

Kaljenje rasada Presađivanje rasada Prozračivanje Zalijevanje Presadnice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...