Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 30.08.2021. 10:00

Kako zaštititi usjeve od stjenica i pamukove sovice?

U ovom momentu najugroženiji su postrni zasadi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i paprika, paradajz, kupus i drugo povrće.

Foto: Depositphotos/C.A.
  • 234
  • 111
  • 0

U proteklih nedjelju dana, na feromonskim klopkama i svjetlosnim lovnim lampama bilježe se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (lat. Helicoverpa armigera).

Vizuelnim pregledom usjeva registruje se prisustvo položenih jaja te štetočine. U zavisnosti od lokaliteta i zasada razlikuje se i procenat biljaka sa položenim jajima koji se na pojedinim parcelama kreće i do 60 odsto, navodi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Pamukova sovica je izrazito polifagni insekt i hrani se na velikom broju biljnih vrsta. Ženke polažu jaja, pojedinačno ili u manjim grupama, na dlačice listova ili generativne organe onih najrazvijenijih kultura, kod kojih se odvijaju intenzivan porast i plodonošenje. Štete pričinjavaju larve, pri čemu se prvi larveni uzrasti hrane listovima, a kasniji stadiji prelaze na pupoljke, cvjetove i plodove.

U ovom momentu najugroženiji su postrni zasadi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i paprika, paradajz, kupus i drugo povrće

Hemijska i prirodna zaštita

Proizvođačima se preporučuje pregled kultura na prisustvo jaja pamukove sovice i po njihovoj potvrdi, primjeniti preparate na bazi neke od aktivnih materija, navedenih ispod

Aktivna materija

Doza

Kultura (karenca u danima)

hlorantraniliprol

0,14-0,2 l/ha

paprika (3), paradajz (1), kukuruz (14), kupus (7)

hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin

0,4 l/ha

paradajz (3), kukuruz (7), kupus (14)

indoksakarb

0,25 l/ha

paprika (1), paradajz (3), kukuruz (14)

emamektin benzoat

1,5-2 kg/ha

paprika (3), paradajz (3), kupus (3)

deltametrin

0,3-0,7 l/ha

paprika (3), paradajz (3), kupus (7)

lambda-cihalotrin

0,2 l/ha

boranija (14), kupus (14)

piriproksifen

0,05-0,075%

boranija (7)

U zasadima soje nema registrovanih insekticida za suzbijanje pamukove sovice. U cilju uništavanja pomenute štetočine mogu se koristiti neki od pomenutih sredstava.

Paprika i paradajz: Slijedi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

Kako smo ranije pisali, pokazalo se u praksi i da primjena začina daje rezultate. Potrebno je da se napravi što ljući rastvor stavljajući u kantu od 20 litara vode slijedeće začine:

  • čili paprika (100 grama);
  • mljeveni biber (50 grama);
  • ljuta mljevena paprika (50 grama);
  • cimet (50 grama) i
  • alkoholno sirće (0.2 dl).

Sve zajedno sastaviti, ostaviti jedan dan i promiješati u dva do tri navrata. Trebalo bi dobro procijediti kroz gazu ili sita da ne dođe do začepljenja prskalice. Dobro okupati stabla i plodove i obavezno prskati i naličje listova.

Prisutne i braon mramorasta i zelena stjenica

Vizuelnim pregledima, u pojedinim usjevima, evidentno je značajno prisustvo odraslih jedinki i larvi braon mramoraste stenice (lat. Halyomorpha halys) i zelene (povrtne) stjenice (lat. Nezara viridula). Intenzitet napada zavisi od lokaliteta, stanja biljaka i ranije primjenjenih hemijskih mjera zaštite.

Ukoliko se na ovaj način uoči prisutnost stjenica prilikom izbora preparata, sa ciljem zaštite povrća od navedenih štetočina, prednost treba dati sredstvima na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina.

S obzirom da je u toku berba pojedinih vrsta ili se ona očekuje u narednom periodu prilikom provođenja hemijskih mjera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primjenjenih pesticida.


Tagovi

Pamukova sovica Braon mramorasta stjenica Zelena stjenica Stanje usjeva Mjere zaštite


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer