Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rukole u vrtovima
  • 23.04.2017. 08:00

Kako uzgojiti njeno veličanstvo - rukolu?

Rukola pripada familiji kupusnjača i možemo je gajiti tokom čitave godine. Voli hladno vrijeme i podnosi mrazeve, nije zahtjevna, ne zauzima mnogo prostora, gaji se kao jednogodišnja ili višegodišnja i odlično se sama zasijava.

Foto: Tatjana Suhajček
  • 3.991
  • 271
  • 0

Rukolu sam počela konzumirati prije nekoliko godina, kad se i pojavila na našem tržištu. Ubrzo se našla i u mojoj bašti i od prije 4 sezone kako sam je posijala, na istom mjestu iznova berem svježe aromatične listove.

Rukolu (Eruca sativa) možete gajiti kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvijek imati svježe listove za brati, s pauzom u toku najhladnijeg perioda godine. Moja bašta se ne ore, tako da je rukola jedno od prijatnih iznenađenja svakog proljeća i nikad ne znam gdje je sve mogu naći. Pretprošle jeseni sam dio rukole s jedne gredice počupala u namjeri da mi na tom mjestu više ne niče i prekrila sam taj dio bašte sijenom. Međutim u proljeće je opet bilo iznenađenja u vidu svježih zelenih listova rukole. Korijen biljke se ušuškao u sijenu i pustio listove, kontak sa zemljom mu očigledno nije nedostajao, a rukola je bila ukusna i aromatična.

Može se gajiti tokom čitave godine

Rukola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tokom čitave godine, jer dobro podnosi hladnoću. Uzgajiti je možete na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete gajiti tokom čitave godine. Rukola je odlična i za uzgoj u saksijama. Pored toga što je imam u bašti, odlično mi uspijeva i na balkonu u stambenoj zgradi koji i nema dovoljno sunca, tako da samo skoknem do balkona po svježe listove za salatu.

Rukola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tokom čitave godine, jer dobro podnosi hladnoću.

Kako više voli hladnije vrijeme, tako da su mi njeni listovi najaromatičniji u periodu proljeća i jeseni, dok ljeti, uslijed nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

Borba s kupusnim stjenicama

Mene ljeti manje brine vrućina, jer muku mučim s kupusnim stjenicama koje je obožavaju isto kao i ja. Kupusne stjenice napadaju i ostale kupusnjače, ali tu šteta i nije toliko vidljiva. S obzirom da se rukoli konzumira list, a one ga u potpunosti izbuše, onda od rukole gotovo da i nemate mnogo. Kako ne koristim sintetička sredstva u uzgoju, kupusne stjenice pokušavam da se riješim prirodno. Ono što sam uočila je da se javlja kad je toplije i suvlje vrijeme, te da je u periodu kiše gotovo i nema. Prošle godine sam pokušala s rastvorom praha biljke neem koji sam pripremala kao čaj.

Indijska biljka neem, odnosno prah se dobija iz lišća ove biljke, dok se ulje dobija iz plodova, se mogu u biološkoj poljoprivredi koristiti kao insekticid. Međutim, oni djeluju sistematski, insekti prestaju da jedu, da se razmnožavaju i tako im se smanjuje populacija, te morate biti strpljivi. Ovdje morate biti pažljivi kako ne bi naudili i ostalim insektima koji su vam potrebni u bašti, pa oprezno i s njim, bez obzira što je prirodni preparat. Ja ga koristim u predvečernjim satima. Za kupusne stjenice je djelotvorniji rastvor s uljem neema, nego prah, a možete ih kupiti u opremljenijim radnjama sa prirodnim preparatima. Pored kupusnih stjenica, rukolu može napadati sve što napada i ostale kupusnjače.

Brzo odlazi u cvijet

Rukoli od perioda sijanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena, u najhladnijem periodu do 2 mjeseca, a kad je već toplije vrijeme, kraj proljeća i početak ljeta, rukola je spremna za branje već nakon 3-4 sedmice od perioda sijanja. Isto tako, ubrzo nakon perioda sazrijevanja brzo se pojavljuje i cvijet. Ali ne brinite mnogo, može se konzumirati i u periodu cvjetanja, samo što mu se aromatičnost malo gubi i lisna masa postaje manja.

Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijumom, manganom, željezom, kalcijumom i cinkom

Za veće prinose možete je prorijediti, ali ja to ne obraćam mnogo pažnju, jer volim svoju gustu šumu rukole.

Bogata vitaminima i mineralima

Rukola se najviše konzumira svježa, ali može se i dinstati i kuhati. Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijumom, manganom, željezom, kalcijumom i cinkom. Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine, te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za vaše opšte zdravlje i jako su hranjivi. Kako se lako uzgaja, ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svojoj bašti ili saksiji na balkonu. Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

Foto: Tatjana Suhajček


Povezana biljna vrsta

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam,... Više [+]

Tagovi

Rukola Jednogodišnja Višegodišnja Samozasijavanje Kupusne stjenice Neem Neem prah Neem ulje Vitamin C Vitamin K Vitamin A Kalijum Kalcijum Mangan Željezo Kalcijum Cink Antioksidansi


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.