Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 19.11.2022. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać

Kako se vadi, skladišti i priprema batat?

U proseku, batat koji je spreman za vađenje je dužine 15 do 20 centimetara, težine više od 150 grama, a najčešće se vadi od polovine septembra do polovine oktobra.

Foto: Vedrana Nedeljkov
  • 261
  • 33
  • 0

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja biljka iz tropskih krajeva, a ukoliko se uzgaja u predelima u kojima u toku godine ima par meseci mraza, kao kod nas, uspeva kao jednogodišnja biljka.

Pripreme za proizvodnju batata počinju krajem zime u plastenicima gde se proizvode sadnice, odnosno rasad, koji se dobija od izdanaka korena. Rasađivanje na otvorenom odvija se od polovine maja do polovine juna, a narednih 100 do 130 dana biljka raste i razvija se, da bi se nakon toga iz zemlje vadio zadebljali koren. Može da se vadi ručno ili vadilicom za krompir, a treba dobro voditi računa da se alatom koji se koristi ne ošteti koren.

Kada i kako se vadi?

U proseku, batat koji je spreman za vađenje je dužine 15 do 20 centimetara, težine više od 150 grama. Najčešće se vadi od polovine septembra do polovine narednog meseca, a najbolje je pre pojave mraza. U protivnom došlo bi do truljenja s obzirom da ne voli niske temperature. Nakon vađenja treba ga očistiti od zemlje, oprati i ostaviti da se suši.

Kada je vreme za vađenje batata iz zemlje - pre mraza?

"Batat najčešće vadimo mašinski, vadilicom za krompir, mada to uvek nije najbolje rešenje jer se sorta ljubičastog korena razvija u širinu, ne u dubinu, ali boljeg rešenja nema. Ručno vađenje bi bilo mnogo skuplje i vemenski bi duže trajalo. I ovako angažujemo radnike da ga iza vadilice kupe i utovaraju u prikolicu" kaže Vedrana Nedeljkov iz Kaća čije je gazdinstvo poznato po proizvodnji voća i povrća, između ostalog batata, ali i mini lubenica koje su kupcima prepoznatljive pod nazivom "Slatka mala iz Kaća".

Izvađeni batat na parceli.

Ona i njen suprug su agronomi raspoloženi za inovacije, te se od 2017. bave proizvodnjom batata, a ove godine su ga gajili na površini od jednog hektara što ih čini jednim od najvećih proizvođača kod nas.

Batat sve traženiji u Srbiji

Naša sagovornica kaže da ga sa njive donose kući gde ga na posebno napravljenim stolovima peru mlazom vode, nakon toga ga klasiraju i kako kaže ostavljaju da se "kali" u prostoriji gde se temperatura kreće oko 25 stepeni Celzijusa. Narednih sedam do 10 dana se skladišti u uslovima u kojima temperatura ne bi trebala biti niža od 13 stepeni, a idealna bi bila oko 17 stepeni.

"Podrazumeva se da prostorija u kojoj se čuva batat koji je složen u drvene gajbe bude tamna, topla i vlažna. Događa se da nakon izvesnog vremena počinje da klija ali to mu ne smeta, a mi ga ne tretiramo nikakvim sredstvima", kaže Nedeljkova i napominje da imaju ljubičasti, narandžasti i beli batat te da polako iz godine u godinu raste zainteresovanost kupaca s obzirom da se ljudi sve više okreću zdravoj ishrani, pa tako dobija široku primenu u kulinarstvu.

Čuva se u gajbama, a prostoija mora da bude tamna, topla i vlažna.

Naša sagovornica ističe da za razliku od običnog krompira, ova vrsta ima nizak glikemijski indeks što ga čini odličnom namirnicom za dijabetičare, kao i za sportiste i bebe, jer obezbeđuje energiju, brojne vitamin i minerale.

Kako se sprema?

Priprema kao i običan krompir, može se kuvati, peći, dinstati, od njega može da se priprema pire, čorbe, a odličan je i za deserte poput štrudli i pita. Veoma je ukusan i podseća na kuvani kesten.

To potvrđuje i Nedeljkova koja kaže da ima dvoje male dece i gotovo svakodnevno priprema jela od batata. Često ga samo ispeče u tiganju uz začine, peršunov list i beli luk.

Batela - novi namaz od batata

"Sa njim pripremam čorbe, ali i gomboce ili njoke i veoma su ukusne i interesantne s obzirom da su u boji batata. Ima široku primenu u pripremi kolača, kao što je na primer krempita", rekla je naša sagovornica.

Može se kuvati, peći, dinstati, mogu i deserti da se prave od njega i još mnogo toga.

Mnoge domaćice smatraju da je grilovani najbolji ali od njega se sa mnogo manje masnoće može napraviti i pomfrit. Bezbroj je načina za pripremu batata što zavisi od mašte i ukusa, a može se s pravom reći da je svaki način pripreme pravi pa i ovaj za pripremu punjenog pečenog batata.

Punjeni pečeni batat

Za pripremu ovog jela potrebna su vam četiri batata, oko 500 grama belog mesa, beli luk, oko 300 grama sirnog namaza i začini po želji.

Batat skuvati, prepoloviti i izdubiti sredinu koja će se iskoristiti za punjenje.

Na malo ulja propržiti beli luk, dodati belo meso sitno iseckano ili mleveno, dinstati desetak minuta, uz dolivanje malo vode i dodati izdubljenu sredinu batata, so i biber. U ohlađeno umešati sirni namaz i ovom smesom puniti batat, ređati u tepsiju i peći. Na ovaj način na stolu će biti kompletan ručak, pre svega zdrav, ali i ukusan.


Tagovi

Proizvodnja batata Zadebljali koren Vađenje batata Jela od batata Punjeni pečeni batat Vedrana Nedeljkov


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić