Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puževi
  • 19.03.2020. 18:00

Kako se riješiti puževa u vrtu?

Puževi izgrizaju lišće te klice i mlade biljčice, a u samo jednom danu mogu pojesti do 50% svoje tjelesne težine. Pročitajte koje su sve metode za njihovo suzbijanje.

Foto: JumpStory
  • 2.587
  • 303
  • 0

Svake vrtlarske sezone u povrtnjacima ili klijalištima, velike probleme zadaju puževi. Oni se najčešće hrane povrćem, ali zabilježene su štete i na ratarskim usjevima i to na mladoj pšenici i uljanoj repici. Što se tiče povrća, izbjegavaju bijeli luk, ali mogu slistiti čitave gredice tek izniklih mahuna, salate, paradajza, kelja, jagoda i raznih presadnica.

Izgrizaju lišće u vidu rupa te klice i cijele mlade biljke, a u samo jednom danu mogu pojesti do 50% svoje tjelesne težine. Osim što čine grizotine, puževi oštećuju proizvode sluzavim tragovima, izmetom i svojom prisutnošću te takođe otvaraju put za različite patogene gljivice i bakterije. Dan provedu u zaklonu poput korova ili trave, a hraniti se kreću u suton ili noću. Najvažnije je dobro pregledati vrt i otkriti gdje se sve nalaze pa onda krenuti sa zaštitom.

Sakupljajte puževe u kasnu veče ili rano ujutro

Prva mjera koju treba preduzeti je ručno sakupljanje, pogotovo ako se radi o manjim površinama. To se radi u kasnu veče ili u ranim jutarnjim satima, a moguće ih je uništiti dodavanjem kuhinjske soli u posudu u koju smo ih sakupili ili dodavanjem vode i sapuna. Ukoliko napadaju presadnice, možemo oguliti šibe i postaviti ih po gredicama, a puževi će noću doći na njih. Ujutro ih samo pokupimo sa šiba.

Sakupljene puževe možemo staviti u posudu i preliti ih vrućom vodom. Kada se tekućina ohladi, izvaditi ih iz posude i tom vodom prskati biljke. Takve biljke će puževi izbjegavati, a i ako kiša ispere tekućinu, miris puževa će ostati na biljkama. Kod ove metode treba biti oprezan jer će povrće prskano ovom tekućinom imati miris na puževe pa treba izbjegavati prskati dijelove povrća koje ćemo jesti.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Nakon sakupljanja, puževe je moguće i spaliti. Nakon što su izgorjeli, ohlađeni pepeo posipati po gredicama. Dobre rezultete daje i čisti drveni pepeo jer njih odbija njegov miris. On izaziva dehidraciju ovih štetočina i nagriza njihovo stopalo. 

Onemogućite im kretanje pljevom ili ljuskama jajeta

Puževi se kreću na svom stopalu koje obiluje sluzi. Dakle, kako bi spriječili njihovo kretanje, treba primijeniti sredstvo koje će uništiti njihovu sluz. Na primjer, otjerat će ih oštre čestice pa se tlo oko biljke može posipati rezanom slamom ili ječmenom pljevom. Oštri dijelovi im se zabadaju u stopala i na taj način napuštaju takvo tlo. Mogu se koristiti i pijesak, kameno brašno, piljevina, talog kafe, smrvljene ljuske jajeta, iglice crnogorice i sl.

Prednost ovakvih sredstava je što su prirodna i ne uništavaju zemljište te su jeftina i lako dostupna. Mnogi kažu kako efikasno djeluje i sipanje soli oko biljaka, ali to je s ekološkog stajališta neprihvatljivo jer dovodi do zaslanjivanja tla pa s takvom metodom zaštite možete izazvati druge negativne učinke. Isto je i s vapnom koje može isušiti tlo i promijeniti njegovu kiselost. Umjesto soli i vapna radije izaberite dijatomejsku zemlju koju možete nasipati na ivice uz gredicu.

Suzbijanje skladišnih štetočina dijatomejskom zemljom

Za sprječavanje kretanja puževa mogu se postaviti bakrene trake ili ograde, a u dodiru s bakrom, puževi dožive električni šok. One se ukapaju u tlo do 8 cm dubine dok im je visina iznad tla 15-25 cm.

Lovne posude i trapovi

U borbi proitv puževa potrebno ih je namamiti i okupiti u što većem broju pa zatim uništiti. U tu svrhu možemo koristiti lovne posude ili trapove. U vrt se mogu ukopati polovine kore grejpa, limuna, lubenice, ananasa ili dinje, zatim glavica salate ili bilo kakav drugi bio otpad koji se pokrije kartonom. Kasnije sklonemo karton i pokupimo puževe.

Možemo u posudu ili plastičnu čašu staviti rastvor sapuna ili deterdženta za posuđe, vode, kvasca i surutke kako bismo namamili puževe. Poznato je da oni jako vole miris piva stoga je ta metoda efikasnija. Posudu ili veću čašu treba ukopati u tlo tako da ivica posude bude 1 cm iznad tla i u nju uliti pivo. Kada puževi upadnu u tekućinu, utope se, a lovne posude treba kontrolisati te prema potrebi prazniti i dopuniti.

Neke biljke svojim mirisom tjeraju puževe

U vrtu bi bilo poželjno posaditi biljke koje svojim intenzivnim mirisom odbijaju puževe poput kadulje, gorušice, paprati, ricinusa, hrena, dragoljuba, lavande, komorača i maka. Od njih se mogu pripremiti i biljne čorbe kojima se poprska povrtnjak i tlo.

Limacidima i nematodama protiv puževa

Hemijska sredstva za suzbijanje puževa se nazivaju limacidi. Njih treba primijeniti samo ako mehaničke i biološke mjere ne daju dobre rezultate.

Jedna od novijih metoda je primjena nematoda Phasmarhabditis hermaphrodit. Ove nematode slijede puževe po sluzi, njome se hrane i ulaze im u tijelo kroz disajni otvor te unose bakterije od kojih uginu, a nakon toga nematode traže novog puža. One djeluju na temperaturama tla od 5 do 20°C, a važan faktor njihovog učinka je vlaga.


Tagovi

Suzbijanje puževa Puževi Puževi u vrtu Limacidi Sakupljanje puževa Zaštita od puževa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]