Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 17.01.2023. 07:30

Kako proizvesti rasad kupusa?

O čemu zavisi vrijeme sjetve kupusa? Koja mu temperatura najviše odgovara? Kada ga posaditi na otvoreno?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 585
  • 33
  • 1

Proizvodnja kupusa započinje uzgajanjem rasada u zatvorenom prostoru ili sjetvom na otvorenom polju. Omogućava ranu berbu, manji je utrošak sjemena, lakše se osiguravaju optimalni uslovi, a njega i zaštita mladih biljaka nisu zahtjevne.

Ova povrtnica je relativno otporna na niske temperature i to je njena prednost nad ostalima. Nije zahtjevna poput proizvodnje rasada paprike ili paradajza. Nema potrebe za presađivanjem i pikiranjem, ne zahtijeva visoke temperature.

Rani rasad, rana berba

Proizvodnja presadnica, sadnja i termin berbe se mogu podesiti prema zahtjevu tržišta. Sjetva se obavlja u plastenicima i rasadnicima (pokrivenim tunelima, klijalištima). Vrijeme sjetve u južnim regionima za rani kupus je do kraja januara. Rasađuje se u februaru i martu, a za berbu stiže u maju.

Kada je kontinentalni dio u pitanju, vrijeme sjetve ranog je u januaru i februaru. Rasađuje se u martu i aprilu. Za berbu stiže u junu ili julu. Drugi termin je rezervisan za sjetvu u martu, sadnju u maju i berbu u avgustu. Treći termin je kasna sjetva krajem aprila i u maju na otvorenom polju. Ovako dobivene presadnice se sade u junu i julu, a glavice stižu za berbu u oktobru do kraja decembra.

Od uslova i sortnih karakteristika zavisi i dužina rasadničarskog perioda. Kod ranog kupusa on se kreće od 45 do 70 dana, srednje ranog od 35 do 50 i kod kasnog od 30 do 40 dana.

Sadnju i termin berbe podesite prema zahtjevu tržišta (Foto: Depositphotos/Alin_Kris)

Obezbijedite optimalne uslove

Biljka je dugog dana, a najveće zahtjeve prema svjetlosti ima proizvodnja rasada. Supstrat treba da je umjereno vlažan. Rane sorte imaju nešto manje zahtjeve i biće neophodno da obezbijedite 60 do 70 posto od poljskog vodnog kapaciteta, dok kasne traže vlažnost do 80 posto.

Optimalna vlažnost vazduha je od 60 do 90 posto. I pored toga što je kupus otporan, uspjeh proizvodnje je pod velikim uticajem režima toplote i vlage. On može da nikne pri temperaturi od 2 do 3ºC, ali je nicanje veoma sporo, neujednačeno i veća je mogućnost propadanja klijanaca. Generalno se može reći da sa sjetvom ove povrtnice ne treba žuriti ni na otvorenom sve dok se zemljište ne zagrije na 5ºC.

Kako bi to izbjegli potrebno je osigurati optimalne uslove za klijanje, nicanje i rast. Na temperaturi od 18 do 20ºC niče za dva do tri dana. U fazi klicinih listića mogu podnijeti kratkotrajni mraz.

Mlade biljke će rasti i na temperaturi od oko 7ºC, a optimalno je 12 do 17ºC. Rasad je spreman za sadnju kada ima dobro formiran korijen i razvijeno pet do sedam listova. Prije iznošenja na otvoreno i sadnje potrebno je obaviti kaljenje, odnosno postepeno privikavanje mladih biljaka na vanjske uslove. Dobro okaljen rasad može da izdrži pad temperature i do -6º, ali će na -2ºC stradati onaj koji nije prošao kroz ovaj tretman.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgajanje kupusa Rasad kupusa Rani kupus Temperatura Vlaga Kasni kupus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]