Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi jeseni
  • 12.08.2022. 07:30

Kako pravilno obaviti berbu, sušenje i skladištenje tikvi?

Osjetljive su na mraz. Zašto je potrebno sačuvati dršku tikve?

Foto: Depositphoto/Smileus
  • 192
  • 20
  • 0

Tikve, bundeve, masirače, misirače ili ćurte, bez obzira kako ih zvali i kojeg oblika, boje i veličine bile, beremo od sredine ljeta do kasne jeseni. Kako bi se sačuvao jedinstven okus, vitamini, minerali i druge korisne materije od izuzetne važnosti je da se plodovi uberu kada su zreli i da se pravilno uskladište.

Zelene tikve se ne mogu dugo čuvati, a nisu dobre ni prezrele. U oba slučaja dolazi do trulenja i propadanja plodova. U zavisnosti od sorte od sjetve do berbe može proći 90 do 130 dana.

Berba i sušenje tikve

Kako bi odredili optimalno vrijeme potrebno je da obratimo pažnju na vanjske znakove i prestanite zalijevati desetak dana prije berbe. Drška ploda treba da je suha. Obavezno je treba sačuvati, jer su plodovi bez njih podložni truljenju. Rana od drške predstavlja ulazna vrata za patogene i napad štetočina. Listovi pored ploda gube zelenu boju, postaju žućkasti, a neki se osuše.

Za berbu birajte sunčane dane (Foto: Depositphoto/Juliedeshaies)

Kora dobiva karakterističnu boju i postaje tvrda. Ako noktom možete napraviti ogrebotinu znači da je još zelena i da trebate sačekati.

Postarajte se da berbu obavite prije pojave mraza, jer su osjetljivi na niske temperature i brzo propadnu. Birajte sunčane dana.

Plodovi ne smiju biti mokri. U slučaju da jesu, potrebno ih je očistiti i ostaviti sedmicu dana na suho mjesto s dobrom ventilacijom. U periodu sušenja povećava se sadržaj šećera i drugih materija koje utiču na trajnost i poboljšavaju okuse. Prve sedmice temperatura treba da je 25ºC, a vlažnost vazduha do 70 posto. U ovakvim uslovima plodovi dozrijevaju, kora postaje čvršća, a zacjeljuju eventualna oštećenja.

Skladištenje i čuvanje

Prije skladištenja potrebno je plodove sortirati po veličini. Čuvaju se srednje i velike tikve na kojima nema simptoma oboljenja, znakova napada štetočina ili oštećenja.

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasteriziran duže traje

Prostor za skladištenje mora biti suh s dobrom ventilacijom i prohladan. Ispod bundeve se postavlja slama, piljevina ili karton. U istom prostoru nemojte čuvati jabuku i druge plodove koji emituju etilen. Ne stavljati tikve nagurane na jedan zid, jer to sprečava ventilaciju i plodovi su nedostupni i ne mogu se pregledati. Na mjestu dodira sa zidom često se javljaju truležne mrlje.

Uobičajeno je da se tikve mogu sačuvati do šest mjeseci.


Tagovi

Berba tikvi Bundeve Ćurte Misirače Skladištenje tikvi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.