Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavezne mjere
  • 03.07.2022. 12:00

Kako do kvalitetnijeg ploda i većih prinosa paradajza?

Prilikom rasta same biljke, rastu i zaperci. Kada bismo je tako pustili, poprimila bi izgled žbuna i ne samo da bi imala male plodove već bi došlo do povećane opasnosti za razvoj gljivičnih bolesti

Foto: Martina Popić
  • 314
  • 32
  • 0

Paradajz u zatvorenom prostoru nalazi se u fazi od početka cvjetanja do branja plodova u zavisnosti od vremena presađivanja. Obavezne mjere u proizvodnji su: pinciranje, dekaptacija, skidanje donjeg lista i oplodnja. Pored ovih načina njege, u savremenim plastenicima vrši se postavljanje mreže na otvorima kojom se sprečava ulazak štetnih insekata i izlazak korisnih.

Kako navodi Živko Šašić iz Resora za pružanje savjetodavnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS, obrada oko plastenika i postavljanje ljepljivih ploča (plave, žute) u plastenik su mehaničke mjere kojima se smanjuje brojnost štetnih insekata. Ljepljivim pločama se prati njihova brojnost i određuje moment tretiranja. Pored njih postavljaju se i feromonske klopke za praćenje brojnosti paradajzovog moljca, koji može da načini ogromne štete na biljci, a samim ti i dovede u pitanje održivost proizvodnje.

Obavezne mjere

Prilikom rasta same biljke, rastu i zaperci koji se formiraju u pazuhu lista. Kada bismo je tako pustili, poprimila bi izgled žbuna i ne samo da bi imala male plodove već bi došlo do povećane opasnosti za razvoj gljivičnih bolesti. Bez pinciranja ne bi imali kvalitetne plodova i prinos bi bio veoma mali. Zato je ono obavezno da bi dobili plodove što boljeg kvaliteta.

Zaperci se uklanjaju (otkidaju) kada su mali dužine od pet do osam centimetara, minimalno jednom sedmično. U slučaju kada preraste ne vrši se otkidanje, jer se tako pravi velika rana na biljci, već se samo otkine vrh. Otkidanjem zaperaka biljka se vodi na jednu ili dvije grane. U ovakvom sistemu uzgoja ostvaruju se najveći prinosi i najbolji kvalitet ploda.

Oplodnja se, sve češće, vrši pomoću bumbara

Dekapitacija ili zalamanje vrhova se obavlja kada biljka dostigne određenu visinu ili kada se želi ubrzati zrenje plodova. Visina koju želimo zavisi od samog hibrida koji uzgajamo i tipa plastenika. Zakidanje vrhova se obično radi kada biljka formira od pete do sedme cvjetne grane. Vrijeme same dekapitacije određuje poljoprivredni proizvođač u zavisnosti od toga da li želi da ubrza zrenje plodava i skrati vegetativni period ili ne.

Kod skidanja donjeg lišća, uklanja se ono koje stari i uvija se, a do toga dolazi zato što su prvi plodovi zreli ili dostigli karakterističnu veličinu za sortu. Uklanjanje listova je korisno i za bolje provjetravanje plastenika. U jednom prohodu ne bi trebalo skidati više od jednog do dva lista, a poslije skidanja je obavezna zaštita rana fungicidima. 

Mehanička i hemijska oplodnja

Kada je riječ o oplodnji, ona se vrši mehaničkim i hemijskim putem. U prvom slučaju obavlja se upotrebom vibratora ili protresanjem žica za koje su biljke pričvršćenje. Na ovaj način oslobađa se polen koji oplodi tučak u cvijetu i tako se zametne plod. Ovaj postupak se izvodi u popodnevnim satima kada je relativna vlažnost vazduha niža.

I biljkama je "vrućina", kod navodnjavanja pazite da ne skuhate korijen

Hemijskim putem obavlja se primjenom (tretiranjem) fitohormonima ili stimulatorima rasta. Ovim sredstvima se tretiraju prve 2 – 3 cvjetne grančice, u jutarnjim satima. Isto tako, u skorije vrijeme, oplodnja se vrši pomoću bumbara. Kutije s ovim insektima se rasporede u zatvoren prostor, a prvih par dana poželjno bi bilo da otvori na plastenicima budu što više zatvoreni kako bi bumbari sebi mogli ograničiti površinu leta. U plastenicima koji na otvorima imaju antiinsekticid mreže zatvaranje nije obavezno.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Proizvodnja paradajza Plastenik Staklenik Pinciranje paradajza Dekapitacija paradajza Oplodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]