Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kikiriki
  • 27.01.2020. 18:00

Kako da jednostavno uzgojite kikiriki u bašti ili saksiji

Kikiriki pripada porodici mahunarki, ali se uzgaja poput krompira. U sezoni se zgrće nekoliko puta kako bi se u zemljištu razvile mahune. Kada se izvade, potrebno ih je dobro pripremiti i osušiti kako bi se uspešno čuvale.

Foto: Pixabay/Jing
  • 4.661
  • 138
  • 0

Ljubitelj ste kikirikija? Imamo dobre vesti jer se on lako uzgaja u bašti, dvorištu ili saksiji. Ova mahunarka, srodnik pasulja, omiljena je grickalica visoke hranljive vrednosti i prepoznatljivog ukusa. Dobar je izvor proteina, mineralnih materija, vitamina. Vodi poreklo iz Južne Amerike, a kod nas postaje sve popularnije njegovo uzgajanje.

Kikiriki (Arachis hypogaea) je toploljubiva biljka. Seje se čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vreme setve zavisi od vremenskih uslova. Za setvu je potrebno odabrati laka zemljišta, dobro drenirana, bogata organskim materijama kao što su kompost, stajsko đubrivo, suvo lišće ili suva trava. Birajte osunčana mesta jer kikiriki voli sunce.

Kakav setveni materijal koristiti?

Kao setveni materijal mogu da se koriste kompletne mahune, izlomljeno seme i oljušteno seme. Najsporije niču mlade biljke iz celih mahuna. Kako bi se ubrzalo nicanje, potapaju se u vodi tokom 24 sata. Nakon vađenja, dovoljno je da se kratko prosuše i spremne su za sadnju. Dovoljno je da se osuši površina mahuna.

Kikiriki se seje čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vreme setve zavisi od vremenskih uslova.

Važno je da znate da oljušteno seme brže niče. Seje se od tri do pet semenki u jednu sadnu rupu na dubinu od pet do sedam centimetara. Razmak u redu između sadnih rupa je 20cm, a međuredni razmak kreće se od 50 do 60cm.

Voditi računa o korovima

Nove mahune razvijaju se u zemljištu. Zbog toga se kikiriki uzgaja na sličan način kao krompir. Posebno obratite pažnju na korove jer oni zagušuju mlade biljke kikirikija. Prvo zagrtanje ili malčiranje, treba da se obavi kad mlade biljčice dostignu visinu oko 15 centimetara. Na taj način uništićemo ili sprečiti razvoj korova. Malčira se tri do četiri puta tokom vegetacionog perioda.

Kikiriki je osetljiv na nedostatak kalcijuma i ukoliko je tlo siromašno ovim mineralom, potrebno ga je dodati kad počne cvetanje. Cvetanje započinje 30 do 50 dana posle setve, zavisno od sorte.

Koliko semena mogu da traju i kako proveriti klijavost?

Cvetovi se formiraju blizu površine tla. Kada cvetovi precvetaju, biljka se zagrće. Zagrtanjem se podstiče razvoj mladih mahuna kikirikija, u suprotnom dolazi do njihovog sušenja. Kikiriki cveta u razvučenom vremenskom periodu tokom sezone.

Krajem leta prestaje se sa đubrenjem. Podrazumeva se da su biljke već dobro obezbeđene što se tiče đubirva, odnosno ishrane. U  zavisnosti od vremenskih uslova, biljke se umereno zalivaju.

Berba kikirikija

Kako smo već i rekli, mahune se razvijaju ispod površine zemlje, a u jednoj mahuni razviju se dve do tri semenke. Berba kikirikija obavlja se krajem jeseni. Prvi znak pomoću kog ćete prepoznati da kikiriki dozreva je žućenje lišća.

U trenutku berbe ili vađenja, lišće je suvo, stabljika je promenila boju, postala je tamna. Berbu je najbolje obaviti pre prvog jesenjeg mraza. Sa berbom, iskopavanjem kikirikija, ne treba žuriti jer se mahune sporo razvjaju.

Berba kikirikija obavlja se krajem jeseni. Prvi znak pomoću kog ćete prepoznati da kikiriki dozreva je žućenje lišća.

Biljke se pažljivo iskopaju i otrese višak zemlje. Ostavite iskopane biljke da se prosuše. Mahune koje ostanu u zemlji sakupite i sušite ih odvojeno. Biljke kikirikija povežite u snopić i obesite ga naopako dve do tri nedelje. Najbolje ispod nekog krova. U tom periodu temperatura ne bi trebala da bude ispod 0°C. Tokom ovog perioda kikiriki dozreva i dobija na težini.

Posle perioda sušenja i dozrevanja, mahune se odvoje, spakuju u mrežaste vrećice kako bi se lakše oprale od zemlje pod mlazom vode.

Sušenje kikirikija

Oprane mahune potrebno je osušiti pre skladištenja. Trebalo bi ih dobro osušiti jer može da dođe do pojave plesni i njihovog propadanja. Sušenje se vrši u tankom sloju od deset centimetara, na temperaturi od 60°C tokom dva dana. Sušenje se obavlja u električnim sušilicama. Dobro osušene mahune krckaju kad se lome, a prilikom protresanja, čuje se zveckanje semenki.

Drugi način sušenja je u domaćinstvu i pogodan je za ona koja imaju šporet na drva. Mahune se stave na pleh u sloju debljine 15 cm blizu šporeta i povremeno se promešaju tokom dve nedelje.

Osušene mahune kikirikija čuvaju se u mrežastim, platnenim vrećicama na provetrenom mestu. Mogu da se čuvaju oko godinu dana. Oljuštene semenke mogu da se čuvaju pola godine u tegli sa poklopcem. Za čuvanje semenki, osim staklenih tegli, mogu da se koriste i keramičke posude sa poklopcem.


Tagovi

Uzgoj kikirikija Sadnja Bašta Berba Korovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.