Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plemenjača paradajza
  • 21.06.2022. 10:30

Jedni beru paradajz, druge muči plamenjača - koje mjere primijeniti?

Kako primijeniti zaštitne mjere u borbi sa plemenjačom? Od prirodnih metoda koristi se mlijeko, a od hemijskih fungicidi

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 661
  • 88
  • 0

Proteklih dana počelo je prvo branje paradajza kod poljoprivrednih proizvođača u Lijevče polju. Riječ je o onom iz savremenih plastenika sa duplom folijom na naduvavanje i potpunom automatizacijom mikroklimatskih uslova, izvijestili su iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS. 

Branje je započelo sa pink paradajzom, hibrid Manusa F1, a kroz par dana očekuje da će početi branje i ostalih hibrida. Da bi paradajz dospio ovako rano na tržište u našim klimatskih uslovima mora se primjenjivati puna agrotehnika, odabir odgovarajućeg hibrida i vrsta plastenika.

Pojava plemenjače

Kada je riječ o Posavini, tamošnji savjetodavci su uočili pojavu plamenjače, Phytophthora infestans, jedne od najraširenijih i najučestalijih oboljenjana paradajza. Gljiva napada list, stabljiku i plodove. Razvoju bolesti pogoduje vlažno vrijeme (zasićenost zraka vlagom iznad 90%), te temperature između 18°C i 22°C.

U povoljnim uvjetima prošire se na cjelokupnu lisnu masu i osuše je (Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK)

Prvi simtomi se javljaju na donjim listovima u vidu vodenastih pjega na bilo kojem dijelu plojke, ali najčešće na mjestima gdje se zadržavaju kapljice vode. Pjege na gornjoj strani listova postaju svijetlo sive do svijetlo smeđe. U povoljnim uvjetima prošire se na cjelokupnu lisnu masu i osuše je.

Na stabljici se javlja u obliku eliptičnih pjega koje iz početnog svijetlog stanja prelaze u tamniju boju. Javljaju se prstenasto što omogućava blokiranje protoka hranjivih elemenata i krajnje sušenje biljaka. Plodovi bivaju zahvaćeni tamnim pjegama koje dovode do truljenja i propadanja i ploda i biljke.

Preporuke proizvođačima

Preporuka je da se plastenici pravovremeno prozračuju. Tom prilikom, potrebno je otvoriti sve otvore kako bi se prostor brže prozračio. Međuredni prostor potrebno je uvijek držati čistim i prozračnim. Zaražene biljne dijelove uklonite, iznesite iz nasada te spalite kako ne bi postali izvor zaraze.

Proizvodnja roge u zatvorenom prostoru - kako primijeniti prihranu?

Od prirodnih metoda zaštite u borbi s plamenjačom koristi se mlijeko (najbolje svježe kravlje ili kozje), koje je potrebno razrijediti. U jedan litar vode dodati decilitar mlijeka i s tim pripravkom prskati biljku sa svih strana, pogotovo s donje. Preporučuje se ovaj postupak ponavljati svakih sedam dana, a primjena se može početi i preventivno. Također, u mlijeko se može dodavati i soda bikarbona.

Za suzbijanje plamenjače od hemijskih mjera koriste se fungicidi na bazi aktivne tvari metalaksil-cineb, cimoksanil + famoksadon i dr. Prilikom uporabe fungicida potrebno je poštivati dozu primjene, kao i dane karence. Kod tretiranja vrlo važno je koristiti zaštitnu opremu koja će zaštiti proizvođača od negativnog utjecaja sredstva po njegovo zdravlje.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Hibrid Plastenik Prirodne metode Fungicid Plamenjača Phytophthora infestans


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.