Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 29.11.2019. 13:00

Je li otkupna cijena od 1.55 KM/kg dovoljna da vrati kornišone na njive?

Uzgoj kornišona zahtijeva konstantan rad i nadzor nad zasadom, naročito u toku berbe. Nije to kultura čiji se zasad može obilaziti "s vremena na vrijeme". Berba se ne smije preskočiti niti jedan dan, obzirom da se vrši klasiranje ploda pri otkupu.

Foto: Arhiva Muhameda Lemeša
  • 716
  • 55
  • 0

Polja i oranice su prazne, traktori u garažama, proizvodnja na otovrenom miruje. Zimski period ostavlja prostora poljoprivredniku da izanalizira, isplanira i dogovori proizvodnju za narednu godinu/sjetvu. Šta saditi, uzgajati, šta je profitabilno, kako zaraditi, koja je otkupna cijena i slična pitanja ostavljaju osjećaj nesigurnosti poljoprivrednika i nepovjerenja prema otkupljivačima. Svake sezone pojave se nove kulture, onako kako potrebe na tržištu diktiraju. 

Je li kornišon nepravedno zapostavljen!?

Uzgoj kornišona zahtijeva konstantan rad i nadzor nad zasadom, naročito u toku berbe. Nije to kultura čiji se zasad može obilaziti "s vremena na vrijeme". Berba se ne smije preskočiti niti jedan dan, obzirom da se vrši klasiranje ploda pri otkupu. Agronom po struci, Muhamed Lemeš kojega, kako kaže "tuši" kancelarijski posao i preferira veći dio radnog vremena provoditi na zasadima sa poljoprivrednicima iz ličnog iskustva kada je kornišon u pitanju kaže da je kornišon idealan za porodični biznis jer se + na manjim površinama zarade velike pare.

"Četveročlana porodica sasvim pristojno može zaraditi, a da u isto vrijeme zadovolje sav obim posla. Svi me odmah pitaju kako!? Priznali to ili ne, statistika i prosječne vrijednosti puno govore. Pratim uzgoj kornišona u Krajini i u Kozarskoj Dubici, gdje je sasvim normalno na 1 dunum zasada nabrati i do 7,5 tona kornišona, a u pojedinačnim slučajevima zaraditi i do 10.000 KM. Ipak, posmatrajući određene regije u BiH u kojima se pojavio kornišon u početku, a sada je totalno zapostavljen, među poljoprivrednicima su različiti razlozi i stavovi. Je li razlog ekspanzija proizvodnje maline, kasnije i Jalapeno paprike, ili je to specifičnost proizvodnje i konstantnog rada na zasadu kornišona, ne znam. Jedno je sigurno, a to je otkupna cijena i zagarantovan otkup, sigurnost pri bilo kojoj proizvodnji koju poljoprivrednici očekuju od otkupljivača", kaže Lemeš.

Cijena otkupa prve klase 1,55/kg

Za uzgoj kornišona najpogodnija su ilovasta, pseudoglena i tla bogata humusom, uz neizostavno navodnjavanje koje je u početku vegetacije oko 1 kubik dnevno, pa sve do nekog prosjeka od 5 kubika tokom berbe. Obim radova i potrebno vrijeme se kreće oko 105 dana u sezoni, od sjetve pa sve do kraja berbe. Ako su ispunjeni neki od ovih potrebnih parametara iz skupine potrebnih resursa, slijedeće i kod analiza koje vrši poljoprivrednik je otkupna cijena. Za 2020. godinu Carl Kuehne otkupljivač u BiH je povećao cijene i one iznose 1,55 KM/kg za prvu klasu, 0,55 KM/kg za drugu klasu, 0,15 KM/kg za treću klasu. 

Na kraju razgovora o narednoj sezoni i mogućnostima uzgoja kornišona, širenju proizvodnje na područje srednje Bosne Lemeš naglašava kako im je osim Krajine interesantno područje od Sarajeva pa sve do Doboja. "To je regija gdje poljoprivrednici tradicionalno imaju iskustva bavljenja poljoprivredom, pa čak i uzgoja kornišona, tako da će nam u fokusu za 2020. godinu biti novi zasadi kornišona sa ovog područja."

Ističe da se otplata repromaterijala, odnosno početna zaduženja u opremi i sadnicama obračunava predatom količinom krastavaca, počevši od treće sedmice otkupa, pa sve dok se ne izmire sva zaduženja uz sedmično isplaćivanje prema poljoprivredniku/kooperantu. Svi zainteresovani mogu se javiti putem maila muhamed.lemes@kuehne.de ili telefona (032 970 047) poslovnica u Kaknju.


Tagovi

Uzgoj kornišona Otkupna cijena Muhamed Lemeš Isplativost


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]