AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Italija izvozi 60% svoje rajčice!

Italija izvozi 60% svoje rajčice!

Izvozni trendovi

Italija izvozi 60% svoje rajčice!

Datum: 18.10.2016. 18:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Talijanskim izvoznicima uspjelo je stvoriti značajnu razliku u izvoznim i uvoznim cijenama za isti proizvod pa tako svoju rajčicu naplaćuju skuplje!

Unatoč činjenici da je trend zdrave prehrane sve vidljiviji, Europljani jedu sve manje povrća. Porast konzumacije procesuirane brze hrane tome uvelike pridonosi.

Italija nije iznimka iako je jedan od najvećih proizvođača rajčice, piše eurofresh. Čak i u ovoj zemlji konzumacija rajčice je pala u zadnjem desetljeću. Unatoč rastućoj populaciji, konzumacija rajčice pala je za 1.6% između 2008. i 2013., rezultirajući potrošnjom od 15 kg po glavi stanovnika u 2013.

Gubitak u vrijednosti je bio znatno manji, u padu za 1.4%. Prema podacima Syngentinih stručnjaka, 7.800 hektara je posvećeno proizvodnji rajčice u Italiji - od toga najviše na jugu zemlje.

Njemačka najveći tržišni partner

Rajčice su u 2014. bile zvijezda talijanske proizvodnje, ali i izvoza. Sa preko 60% rajčice predviđene za izvoz i samo 40% za domaće tržište, talijanske rajčice nastavljaju s povećanjem svoje uloge kao ambasadora proizvoda "Made in Italy".

Izvoz rajčice uglavnom se odvija preko zime, a TOP 5 izvoznih partnera su Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, Francuska. Uvoz u Italiju dolazi iz Nizozemske, Španjolske, Francuske, Njemačke i Belgije. Tijekom godina, talijanski izvoznici uspjeli su povećati cijene izvoznim rajčicama i stvoriti razliku između uvoznih i izvoznih cijena. Dok su prosječne uvozne i izvozne cijene u devedesetima bile slične, u 2015. je prosječna izvozna cijena bila 1.75 euro, dok je prosječna uvozna cijena bila 1 euro.

Kupuje se u supermarketima

Talijani kupuju rajčice u supermarketima koji imaju ustaljenu ponudu i kvalitetu tijekom cijele godine, ali i na tržnicama (30%). Postoji i promjena u kupovnim navikama potrošača u korist supermarketa, izvijestili su Syngentini stručnjaci.

Foto: bigstockphoto.com, Lazurny

Broj pregleda članka: 1296; Uspješnost članka: 109.8

Izvor: Eurofresh

Tagovi: Rajčica, Italija, Njemačka, Brza hrana

Ključne riječi članka: italija, izvozi, 60, posto, svoje, rajcice, rajčice, cijena


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (38%)

Isuzu D-Max (6%)

Mitsubishi L200 (2%)

Nissan Navara (10%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (22%)

Broj glasova: 81

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »