Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 18.07.2020. 16:30

Iako je kvalitet dobar, zbog pada potražnje uništavaju zasade kupusa

Zbog slabe potražnje, brojni su proizvođači na području Semberije ovih dana bili primorani zaorati svoje parcele sa sadnicama kupusa. Gubici su i po nekoliko hiljada maraka.

Foto: JumpStory
  • 98
  • 23
  • 0

Koronavirus ostavlja traga i u sektoru proizvodnje kupusa. Naime, zbog slabe potražnje, brojni su proizvođači na području Semberije ovih dana bili primorani zaorati svoje parcele sa sadnicama ove kulture. Kažu kako je cijena ambalaže trenutno viša od cijene kupusa.

"Morao sam potanjirati zato što je u bescijenju. Dvije marke je karton, ambalaža sama je marku, nije se isplatilo. Što kutija, ulaz gorivo, ostane 20 do 30 maraka", rekao je Mirsad Crnogorac iz Janje čiji je kupus bio vrhunskog kvaliteta, kao i prinosa.

Stručnjaci kažu da je ove godine priroda odradila svoje i da je vrijeme poslužilo poljoprivredne proizvođače, ali da im sve ostalo ne ide na ruku, piše BHRT.

Gubitak i po nekoliko hiljada maraka

"Svaki dan se susrećem sa nezadovoljstvom proizvođača, nemaju gdje da plasiraju svojeproizvode. Veliki je uvoz proizvoda, mada pored nezadovoljstva, smanjena je i potražnja naših proizvoda, zbog uticaja pandemije nema dovoljno naroda, stranaca", rekla je agronomkinja Gorana Kojić.

Štitite povrće listovima paradajza, crvenim, bijelim lukom i korovskim vrstama

Na pojedinim parcelama gubitak je i po nekoliko hiljada maraka, a da apsurd bude još veći, nakon što su poljoprivrednici preorali parcele, cijena kupusa je, kažu, skočila jer ga zbog međusezone sada nema dovoljno na tržištu.

Ništa bolje nije ni u drugim semberskim selima. U Crnjelovu kažu da je ovo samo jedna u nizu posljedica koje je na tržištu izazvao korona virus.

Sve više direktne i Internet prodaje

"Nema velikih skupova, svadbeni saloni ne rade, restorani rade smanjenim kapacitetom. Potrošnja svježeg kupusa, pogotovo u ovom ranom periodu koja je fokusirana na tu vrstu prodaje, daleko u težem stanju. Prije će sad uvesti robu da nemaju kontakt sa direktnim kupcima, nego da hodaju po pijaci, da kupuju robu, mislim da je to jedan od ključnih problema", ispričao je Mićo Živić iz Poljoprivredne zadruge "Povrtlarstvo".

I Nasir Karijašević smatra kako je situacija katastrofalna te je i on odustao od ove proizvodnje.

Uz lošu cijenu i nemogućnost konvencionalnog plasmana proizvoda, sve više poljoprivrednika okreće se direktnoj prodaji i Internetu. Zadruge već razmišljaju o organizovanoj prodaji i novom načinu prodaje povrća, jer će pijace, ukoliko ovakva situacija potraje, biti prošlost.


Tagovi

Sadnice Semberija Uništavanje kupusa Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]