Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita porijekla
  • 13.06.2021. 10:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

I semberski kupus dobija oznaku geografskog porijekla - do kraja juna sprovode se prvi koraci

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH ocjenjuju da bi geografska oznaka zaštite porijekla semberskog kupusa u velikoj mjeri uticala i na proizvođače i na potrošače, ali i na cijelokupnu tamošnju lokalnu zajednicu.

Foto: Depositphotos/maxsol7 (ilustracija)
  • 95
  • 6
  • 0

Prije par dana u Bijeljini je održan sastanak povodom zaštite oznake geografskog porijekla semberskog kupusa, što će pozitivno uticati na rast potražnje, ali i kvalitet i cijenu pomenutog povrća, navodi se u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH ocjenjuju da bi oznaka zaštite porijekla ove poljoprivredne kulture u velikoj mjeri uticala i na proizvođače i na potrošače, ali i na cijelokupnu tamošnju lokalnu zajednicu.

"Iz dosadašnjeg iskustva, zaštita specifičnog geografskog porijekla poljoprivredno - prehrambenih proizvoda značajno povećava njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na intenziviranje direktnih investicija u takvu proizvodnju. Takođe, zaštićeni proizvodi pozitivno utiču na promociju nekog određenog kraja", pojasnio je Dragan Brenjo, iz Agencije. 

Mapiranje uzgajivača kupusa u Semberiji

Sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vanredni profesor Grujica Vico, naveo je primjere iz prakse, vezane za proces zaštite oznake porijekla nevesinjskog krompira

"Zadovoljan sam profilom učesnika na ovom sastanku jer su bili prisutni kako primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, tako i gradonačelnik, Ljubiša Petrović, ali i stručnjaci iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede RS", rekao je ovaj akademik, dodajući da su to ključni učesnici u procesu zaštite semberskog kupusa. 

Utvrđeno je da će prvi naredni korak biti takozvano mapiranje uzgajivača kupusa u Semberiji. Ovo konkretno podrazumijeva precizno utvrđivanje proizvodnih površina, ali i sjemenskog sortimenta koji koriste i biće obavljeno do 20. juna, od strane gradskog Odjeljenja za poljoprivredu. 

Prema riječima gradonačelnika, nakon toga će se organizovati još jedan sastanak sa poljoprivrednicima i prerađivačima, gdje će se definisati naredni koraci.

"Gradska uprava odlučila je da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski da bi se uspješno završio jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine", istakao je Petrović.

Potpora i od nadležnog ministarstva

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najavili su podršku tamošnjim proizvođačima kupusa u toku procesa njegove zaštite. 

"Na području Semberije već se proizvodi stara sorta kupusa - bijeljinski i za koju se smatra da je u ove krajeve donesena iz Austro - Ugarske, još za vrijeme vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko porijeklo te sorte ili nekih drugih, hibridnih, koje se proizvode u tom dijelu naše zemlje", objasnio je Dragan Zarić, iz nadležnog ministarstva.

Veso Radić: Za nevesinjski krompir uvijek se nađe kupac

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, oznaka zaštite geografskog porijekla, koju čekuju uzgajivači krompira iz hercegovačke opštine Nevesinje, osiguraće da se pod imenom "nevesinjski" prodaje samo onaj krompir koji to stvarno i jeste.

Navedena oznaka spriječiće da se pomenuto povrće iz drugog područja na tržištu plasira pod istim nazivom, a nadležne inspekcije to imaju pravo kažnjavati.


Tagovi

Zaštita porijekla Geografska oznaka Semberski kupus Uzgajivači kupusa Nevesinjski krompir Ljubiša Petrović Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]