Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 11.08.2022. 09:00

I povrtari muku muče sa sušom - kiša došla u posljednji čas

U predstojećem periodu preporučuje se da se pažnja obrati najviše na moljca paradajza kojem odgovaraju visoke temperature

Foto: Bojan Kecman
  • 116
  • 19
  • 0

U ovoj godini veliki broj povrtara, naročito onih koji imaju proizvodnju na otvorenom, suočava se sa problemom suše, bolestima i štetnim insektima. Posljednje padavine trebalo bi da, koliko toliko, poprave količine vlage u zemljištu. Ipak, pojedini proizvođači odustali su ili smanjili površine koje obrađuju.

Kada su temperature na otvorenom oko 40 stepeni, a u plastenicima, oko 50°C, biljke ne mogu da napreduju i sazrijevaju. Jednostavno rečeno, biljke vegetiraju. Još teže je ako su prisutne i tropske noći, odnosno, kada temperature ne idu ispod 20 stepeni.

Akutni problem

Mnogi povrtari žale se da, u uslovima enormno visokih temperatura, ne pomaže ni navodnjavanje jer su sunčevi zraci toliko jaki da biljke, i pored svakodnevnog zalijevanja, ne mogu da napreduju. Pojedini imaju velike probleme zbog toga što su rječice i potoci presušili. Do problema je došlo i u većim mjestima, u prigradskim naseljima, gdje su lokalne vlasti zabranjivale zalijevanje bašti, zbog nedostatka vode.

Neki su smanjili proizvodnju za 70 posto

Ako neki povrtar ima veće površine pod povrćem teško da je mogao da stavi mreže za zasjenjivanje, a ako jeste, troškovi proizvodnje značajno su porasli. Neki su čak prekinuli s proizvodnjom jer biljke zbog suše ne mogu da daju dovoljne količine plodova. I u povrtarstvu, sve češće se postavlja pitanje opravdanosti gradnje akumulacija, odnosno, obezbjeđivanja većih količina sopstvene vode kako bi se riješio problem zalijevanja u sušnim periodima koji traju sve duže.

Odustaju ili smanjuju proizvodnju

Osim suše, veliki problem povrtarima predstavlja manjak radne snage. Starosna struktura stanovništva u selima i odlazak mladih u inostranstvo ne obećava da će se stanje promijeniti nabolje u narednim godinama. Pojedini, veći proizvođači, zbog toga su smanjili površine koje obrađuju, bilo da je riječ o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Neki su smanjili proizvodnju za 70 posto. Ovo dovodi do zaključka da će se povrtarskom proizvodnjom baviti samo oni proizvođači koji imaju dovoljno radne snage u porodici, jer će uskoro biti skoro nemoguće pronaći radnika koji će na plus 40 stepeni raditi u polju, bez obzira kolika je dnevnica.

Moljac paradajza

Ipak, skoro svi povrtari zadovoljni su sa ovogodišnjim cijenama povrtarskih kultura, naročito paradajza. Cijena u većim gradovima rijetko je padala ispod tri marke po kilogramu, dok su i cijene paprika i krastavaca nešto više u odnosu na prethodnu godinu.

Obratite pažnju na moljca paradajza kojem odgovaraju visoke temperature

Na terenu, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u usjevima paradajza, prisutni su simptomi napada moljca paradajza, Tuta absoluta, zatim plamenjače paradajza, Phytopthora infestans, crne pjegavosti, Alternarie solani, i bakteriozne uvelosti, Сlavibacter michiganensis subsp. Michiganensis.

Proizvođači ne bi smjeli da koriste fungicide insekticide s dužom karencom. U predstojećem periodu preporučuje se da se pažnja obrati najviše na moljca paradajza kojem odgovaraju visoke temperature. U odnosu na prošlu godinu, u većini povrtnjaka, zabilježeni su slabiji napadi zelene i smeđe stjenice.

Slabiji rod paprika

Dolazi i do sporijeg sazrijevanja plodova, upravo zbog visokih temperatura, ali se očekuje da će u narednom periodu stanje biti bolje jer se ne predviđaju previsoke temperature. Šeri paradajz mnogo bolje podnosi visoke temperature, čak i u plastenicima.

Paprika se nekako bori s visokim temperaturama, a proizvođači se žale da je ove godine slabiji rod, naročito u plastenicima. Krastavci su vrlo osjetljivi na visoke temperature, a imajući u vidu da vole navodnjavanje, bez svakodnevnog zalijevanja, nije moguće održati zasad i dobiti kontinuitet u plodonošenju.


Fotoprilog


Tagovi

Moljac paradajza Suša Plamenjača paradajza Bakteriozna uvelost Crna pjegavost Akumulacije za navodnjavanje Mreže za zasjenjivanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.